A magyar nyugdíjasok étel helyett vesznek gyógyszert

Vágólapra másolva!
A magyar idős emberek a legelégedetlenebbek életükkel, igaz, helyzetük sokkal rosszabb, mint az Európai Unióban élő társaiké - derül ki egy most lezárult szociológiai vizsgálatból. A Magyar Hírlap által ismertetett felmérés szerint a magyar nyugdíjasok alig tudnak pénzt félretenni, a falvakban élő idősek több mint felének csak a lakásán kívül van vécéje, mobiltelefont szinte egyáltalán nem használnak, a bankkártyát pedig nem ismerik. Ha pedig gyógyszerre kell költeniük, akkor a fűtésen spórolnak, vagy nem költenek ételre.
Vágólapra másolva!

A magyar nyugdíjasoknak a legrosszabb az egészségi állapota - derül abból a szociológia felmérésből, amelyben öt ország 55 év feletti lakosságát vizsgálták. A felmérés szerint a magyar idős emberek a legelégedetlenebbek életútjukkal.

A magyar nyugdíjasok helyzetét ronja, hogy nehézkes a szociális ellátás. A nyugdíj is igen alacsony: a falun élő nők átlagnyugdíja 28 ezer, a nagyvárosi férfiaké 66 ezer forint havonta. A falvakban élő idősek több mint fele olyan lakásban él, ahol nincs vécé. De a lakásviszonyok még Pécsett is sokkal rosszabbak, mint a vizsgált külföldi településeken.

A magyar nyugdíjasok szinte egyáltalán nem használnak mobiltelefont, de vezetékes telefonja is alig 40 százalékuknak van. Ezzel szemben például Olaszországban 98 százalékos a telefonhasználat, és ugyanennyi nyugdíjasnak van gépkocsija. A falun élő nyugdíjasoknak nem tudják, hogyan kell használni egy bankkártyát, sokan pedig nem is tudják, mi az.

a vizsgálat szerint, ha a magyar nyugdíjas meg akar venni valamilyen gyógyszert, akkor leggyakrabban nem fűt, vagy nem költ ételre. Hasonló válasz egy vizsgált külföldi országban sem született.