Sikkasztási ügy miatt szakad a koalíció Terézvárosban

Vágólapra másolva!
Péntek délelőtt gyakorlatilag szétszakadt a terézvárosi MSZP-SZDSZ koalíció egy 120 milliós sikkasztási ügy miatt. A szabad demokraták kezdeményezésére ugyanis egy csütörtök késő esti testületi ülésen döntöttek arról, hogy fegyelmi eljárást indítanak a szocialista alpolgármester, Fürst György ellen, hogy tisztázzák felelősségét egy sikkasztási ügyben. Az SZDSZ előterjesztése után pénteken Verók István polgármester (MSZP-SZDSZ) magához vonta Rabin László SZDSZ-es alpolgármester összes hatáskörét. A testületi ülést megelőzően Fürst György ugyanis azt írta a helyi szabad demokratáknak: amennyiben az SZDSZ által készített előterjesztéseket a képviselő-testület elé viszik, az MSZP felmondottnak tekinti a koalíciót.
Vágólapra másolva!

Egy sikkasztási ügy vetett véget a VI. kerületi MSZP-SZDSZ koalíciónak. Egy csütörtöki, éjszakába nyúló képviselő-testületi ülésen ugyanis az SZDSZ javaslatára döntöttek arról, hogy megvizsgálják Fürst György szocialista alpolgármester felelősségét is az önkormányzat tulajdonában lévő Terézvárosi Vagyonkezelő Rt.-nél történt sikkasztási ügyben. A vagyonkezelő széfjéből ugyanis legkevesebb 120 millió forint tűnt el. A rendőrség már nyomoz az ügyben, gyanúsított a volt vezérigazgató. Ugyanis a volt vezérigazgató volt az egyetlen személy hónapokon keresztül, aki hozzáférhetett a pénzhez.

Mivel az önkormányzat gazdasági ügyeiért felelős Fürst munkajogi felelőssége is felvethető az ügyben, az SZDSZ a csütörtök éjszakai testületi ülésen egy, az alpolgármester szerepét vizsgáló fegyelmi bizottság létrehozását kezdeményezte. Emellett a szabad demokraták javaslatára a képviselők felszólították az rt. felügyelőbizottságának MSZP által delegált elnökét, Balog Gábort: mondjon le tisztéségről. Ezek után robbanti ki az a politikai vita, ami miatt gyakorlatilag megszűnt a terézvárosi koalíció.

Rabin László (SZDSZ) alpolgármester az [origo]-nak azt mondta, hogy a polgármester péntek délelőtt levélben értesítette arról, hogy magához vonta az összes hatáskörét. Így egyelőre a polgármester intézi a szabad demokratákhoz tartozó területek - egészségügy, oktatás - ügyeit is. Rabin szerint a polgármester levelének előzménye, hogy a szabad demokraták kezdeményezték a fegyelmi bizottság létrehozását, és felszólították a Terézvárosi Vagyonkezelő Rt. felügyelőbizottságának elnökét, hogy mondjon le tisztségéről. Rabin szerint politikai bosszút álltak rajta a szabad demokrata előterjesztések miatt. Az ülés előtt ugyanis Fürst alpolgármester azt írta a szabad demokratáknak Rabin ismertetése szerint, hogy amennyiben a fenti előterjesztéseket a testület elé viszik, az MSZP felmondottnak tekinti a koalíciót.

Rabin közölte azt is, hogy nem a csütörtöki testületi ülésen kezdődtek a problémák. Már júniusban komoly feszültséget okozott szerinte, hogy a szocialisták meg akarták hosszabbítani Ispánki vezérigazgatói kinevezését. Ehhez a szabad demokraták nem akartak hozzájárulni, mert szerintük Ispánki nem jól irányította a vagyonkezelőt. A koalíciós megállapodás értelmében azonban az rt. vezérigazgatói posztjára az MSZP tehet javaslatot.

Fürst György (MSZP) azt mondta: nagyon nehéz helyzetbe került a koalíció. Szerinte ugyanakkor tárgyalni még érdemes az együttműködésről. Állítja, azért alakult ki a kritikus helyzet, mert az SZDSZ összefogott a jobboldallal. Fürst szerint etikátlan, hogy olyan képviselőt választottak be a sikkasztási ügyben munkajogi felelősségét vizsgáló fegyelmi bizottságba, aki ellen az önkormányzat feljelentése alapján büntetőeljárást rendeltek el korábban. Emellett azt is kifogásolta, hogy az SZDSZ célja a két vitatott előterjesztéssel a teljes körű vizsgálat elkerülése volt.

Verók István polgármester az [origo]-nak adott nyilatkozatában nem beszélt a két koalíciós párt vitájáról. Azt mondta, hogy örül az alpolgármesterrel kacsolatos vizsgálatnak, mert így tisztázni lehet az ügyet. Közölte ugyanakkor, hogy nem csak Fürst György felelőssége merülhet fel, az rt. igazgatósága, a felügyelőbizottság és a könyvvizsgáló is mulaszthatott. Elmondta azt is, hogy polgármesterként közvetlenül nem érzi magát felelősnek, nem foglalkozott az rt. ügyeivel.

Hassay Zsófia, a VI. kerületi Fidesz-frakció vezetője azt mondta, hogy felháborítónak tartják már azt is, hogy zárt ülésen tárgyaltak az ügyről, mert semmi olyan titkos információ nem hangzott el, ami miatt indokolt lehetett volna a nyilvánosság kizárása. Szerinte Verók túl későn reagált a történtekre, már hetekkel ezelőtt össze kellett volna hívnia a képviselő-testületet az ügy tisztázására. A Fidesz kifogásolja azt is, hogy a polgármester "semmitmondó, egy nap alatt összedobott" beszámolójában csak az rt. vezérigazgatóját nevezi meg felelősként, holott mások is hibáztathatók az ügyben.