Vágólapra másolva!
Az Alkotmánybírósághoz és a legfőbb ügyészhez fordul a Magyar Gyógyszerész Kamara a szeptember 1-től induló gyógyszertámogatási rendszer miatt. A gyógyszerészek szerint a kormány nem segítette a patikákat az új rendszer bevezetésében, ezért gyógyszerellátási zavarok lehetnek.
Vágólapra másolva!

Az Alkotmánybírósághoz fordul a Magyar Gyógyszerész Kamara (MGYK), hogy utólagos normakontrollt kérjen a szeptembertől bevezetendő átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszerről szóló kormányrendeletről - mondta Hávelné Szatmári Katalin, a testület elnöke. Az MGYK emellett a legfőbb ügyészhez is beadványt intéz, mert a szabályozás előkészítésekor - ellentétben a kamaráról szóló törvényben foglaltakkal - nem vonták be a szervezetet az egyeztetésbe.

"Megdöbbenéssel vettük tudomásul, hogy a bevezetés előtt két munkanappal, a miniszterelnök személyes ígérete ellenére, a gyógyszertárak nem rendelkeznek azokkal az információkkal és eszközökkel, amelyek a rendszer bevezetését biztonságossá teszik" - mondta Szatmári Katalin. Az MGYK ezért levelet küld a miniszterelnöknek és az egészségügyi miniszternek, melyben leírják panaszaikat. A levélben a kamara arra is felhívja majd a figyelmet, hogy a "rendszer bevezetése esetén a patikusok nem tudják biztosítani a lakosság zavartalan gyógyszerellátását".

Szatmári szerint gyógyszerellátási zavarok azért várhatók, mert a nagykereskedők egyelőre nem forgalmazzák azon gyártók termékeit, amelyek nem kötöttek úgynevezett visszafizetési megállapodást az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral (OEP). A patikusokat viszont nem tájékoztatták arról, hogy mely gyártókkal nem született megállapodás. Az MGYK levele szerint a "várható gyógyszerellátási zavarokért kizárólagos felelősség terheli mindazokat", akik az elmúlt időszakban a minisztert és a közvéleményt arról tájékoztatták, hogy "minden feltétel adott" az átmeneti rendszer bevezetéséhez.

A kormány nyár közepén emelte 22 milliárd forinttal 239 milliárdra a gyógyszerek támogatására fordítható összeget. Ezzel egy időben a kabinet meghatározta azt az összeget is, ameddig hajlandó visszafizetni a gyógyszerek árát. Azok a gyártók, amelyek túllépik ezt a szintet, csak a gyógyszertámogatás 80 százalékát kapják meg.