Fűtött szobrokat kapnának a didergő budai járókelők

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Tervtanács támogatja annak a hat, hatalmas kavicsot formázó szobornak a felállítását a körtéren, amelyet a téli hónapokban belülről folyamatosan melegen tartanának. A járókelők nekidőlhetnének, akár rájuk is fekhetnének. Elhelyezésükhöz még több engedélyt be kell szerezniük a tervezőknek.
Vágólapra másolva!
Forrás: www.gazdefrance.com
Forrás: www.gazdefrance.com

Különleges szobrok kerülhetnek a Móricz Zsigmond körtérre a 4-es metró felszíni rendezése után. A tér tervezői elfogadták két fiatal iparművész szobortervét, amelyet a Fővárosi Tervtanács is zsűrizett, és támogat. A szobrok elhelyezéséhez viszont még több hatósági engedélyt be kell szerezni.

Szöllőssy Barbara és Pyka Zsolt egy két évvel ezelőtt kiírt nemzetközi design-pályázatra készítette el a melegíthető kövek tervét, amely akkor második helyezést ért el. A pályázat kiírója a francia Gaz de France volt, így a tervekben a gáz hasznosításának is szerepelnie kellett. A szobrok valójában óriási kavicsok, illetve menhir formájú kövek, amelyek télen fűthetőek lesznek. A körtér íves házai előtti sétányon áll majd a hat különböző méretű - térdig érő, illetve embernél is magasabb - kő. Télen kényelmes találkozóhely lehet a környékük. A járókelők nekidőlhetnek, akár rájuk is fekhetnek.

Gulyás László, a beruházó DBR Metró Projektigazgatóság vezetője az [origo]-nak elmondta: nem végleges a szponzorok kiléte, akik pénzt adnának a szobrok felállításához, illetve téli üzemeltetéséhez. A tér burkolásával ugyanakkor folyamatosan haladnak - októberre kell kész lenniük a munkák legnagyobb részével. Amennyiben szeptemberben megérkeznek a szobrok felállításához szükséges engedélyek - elsősorban a Fővárosi Közgyűlés Várostervezési és Városképvédelmi Bizottságának hozzájárulása az építési engedély megkéréséhez - akkor összehangolható a burkolási munka és a szobrok későbbi helyének kialakítása.