Medián: átvette a vezetést a Fidesz

Vágólapra másolva!
Az MSZP augusztusban elvesztette több mint egy évig tartó biztos előnyét, és a vezetést a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség vette át - állapította meg a Medián. A közvélemény-kutató gyorsjelentése szerint az SZDSZ-nek a júliusi mélypontról újból sikerült az ötszázalékos parlamenti küszöb fölé kerülnie - ennek feltehetőleg köze van a párt adóügyben képviselt álláspontjához.
Vágólapra másolva!
Csehák veszített népszerűségéből/itthon/20030804csehak.htmlSzonda: Javított népszerűségén az MSZP/itthon/20030723szonda.html

A legfrissebb Medián-felmérés szerint megváltozott a két nagy párt népszerűségi mutatója: a vezetést átvette a Fidesz. A változások nem kis részben a szavazási szándék visszaesésében gyökereznek - írja a Magyar Hírlap. A magukat biztos szavazóknak mondók aránya tavaszig meghaladta a kétharmadot, azóta rendszerint 60 százalék körül ingadozott, most augusztusban viszont 54 százalékra esett vissza. A visszaesés különösen jelentős az MSZP szimpatizánsai körében, az SZDSZ viszont részben éppen annak köszönheti a megerősödését, hogy hívei körében fokozódott a szavazási hajlandóság.

A politikusok népszerűségi listáján is visszaestek a vezető kormánypárt politikusai: az előző hónaphoz képest Medgyessy Péter 6, Kovács László külügyminiszter, MSZP-elnök 5, Lendvay Ildikó frakcióvezető és Lamperth Mónika belügyminiszter pedig 6-6 pontot esett vissza. Az elmúlt hetekben sokat szereplő Kuncze Gábor SZDSZ-elnök viszont népszerűségének 5 százalékpontnyi növekedésével, a köztársasági elnökkel holtversenyben, a második helyet foglalja el a listán.

Augusztusban a közhangulat további mutatói is egyértelmű fordulatot jeleznek: abszolút többségbe került az a vélemény, hogy a kormány teljesítménye gyenge vagy nagyon gyenge, és először kerültek egyértelmű kisebbségbe azok, akik szerint a Medgyessy-kabinet teljesítménye jobb az előzőnél. A romló hangulat jele az is, hogy 2002 januárja óta ugyancsak első ízben abszolút többségbe kerültek azok, akik szerint az országban "rossz irányba mennek a dolgok".