Rekordmélységben a Duna Romániában

Vágólapra másolva!
Budapesten még nem, Romániában már rekord ért el a Duna mostani alacsony vízállása. Ráadásul a következő napokban tovább apad a folyó. Pontosan egy évvel ezelőtt majdnem kilenc méterrel volt magasabban a Duna vízszintje Budapesten: akkor 948 centimétert mutatott a vízmérce, most csak 83.
Vágólapra másolva!

A Duna vízszintje a folyam romániai szakaszán kedden elérte a valaha mért legalacsonyabb augusztusi értéket - közölte a Bukarestben meteorológiai és vízügyi intézet (INMH). A Duna vízhozama kedden a vaskapui vízerőműnél nem haladta meg a másodpercenkénti 1700 köbmétert - közölte az AFP francia hírügynökség tudósítójával George Stancescu, az INMH munkatársa, majd hozzátette: a mostani a legalacsonyabb vízállás 1840 óta, amióta a statisztikákat vezetik.

Több hajó Oltenita magasságában vesztegel. Jelentősen csökkent a vaskapui vízerőmű teljesítménye is, amely teljes kapacitásának mindössze 25 százalékával üzemel. A vízállási előrejelzések szerint a következő öt napban várhatóan tovább csökken a Duna vízszintje Romániában és Bulgáriában.

Leálltak a szárnyashajók is az apály miatt/itthon/20030813lealltak.html

A budapesti vízmércén mért legalacsonyabb vízmagasságok között tartják majd számon az idei, augusztus 19-i 83 centimétert - ismertette Bálint Gábor, a VITUKI tudományos főmunkatársa az MTI érdeklődésére. Augusztus 20-ra még alacsonyabb, 77 centiméteres vízmagasság várható az előrejelzések szerint. Az 1850-es évektől vezetnek rendszeres feljegyzést a vízmagasságokról, a legalacsonyabb jég nélküli 51 centiméteres budapesti értéket 1947-ben mérték.

A mérce 0 pontja nem a fenéknél van, így az 51 centiméter nem azt jelenti, hogy akkor ilyen volt a folyó vízmélysége Budapestnél. A mérce elhelyezésekor a 0 szintet egy, a számítások szerinti legalacsonyabb vízálláshoz méretezték. De ekkor is még több méteres a folyó vízmélysége.

Az első vízmércét 1823-ban helyezték el a Lánchídnál, majd a rakpart rendezését követően a mérce 1907-ben került a Vigadó térre. A szakember elmondta: a mostanihoz hasonló, igen alacsony vízállások általában ősszel, vagy az év elején, a téli hónapokban fordulnak elő. Az idei nyári alacsony vízszint ezért is különleges. Ennek magyarázata, hogy a Dunát elsősorban a hegyekben olvadó jég, hó táplálja, így a nyári hónapokban elegendő a víz utánpótlása. Ehhez párosulhathat egy csapadékosabb időszak, s ez vezet a nyári áradásokhoz. Egy éve például pontosan augusztus 19-én tetőzött Budapestnél az árhullám, 948 centiméterrel.

Az ideihez hasonló különösen alacsony vízállás többször is előfordult már a korábbi évtizedekben - hangsúlyozta Bálint Gábor. Elmondta: 1992 őszén például 69 centimétert, 1986 őszén 80 centimétert mutatott a mérce, illetve 1962-ben is előfordult hasonlóan alacsony, 93 centiméteres vízszint.