130 ezren a kecskeméti repülőnapon

Vágólapra másolva!
A pilóták becslése szerint mintegy 130 ezer érdeklődő nézte végig a kecskeméti légibázison a hét végi légi parádé első napjának eseményeit. A hatalmas tömeg miatt hosszú órákra bedugultak a városba vezető utak, helyenként több kilométeres autóoszlopok alakultak ki.
Vágólapra másolva!

Szombaton Magyarországgal együtt összesen 14 ország légierejének 100 gépe tartott bemutatót. A nagyközönség előtt a matuzsálemi korú old timerektől a légcsavaros gépeken át a repüléstechnika csúcsát jelentő sugárhajtású, több funkciós vadászgépekig felvonult a teljes repülőgép-paletta.

A legnagyobb közönségsikert az olasz, a török és a francia műrepülő együttesek aratták. Nagy sikert ért el MiG-29 B gépével Szabó Zoltán százados, aki az idei angliai világbajnokságon első helyezést ért el.

Szintén izgalmas és látványos bemutatót tartott Veres Zoltán egyéni műrepülő. Sokan várták a svéd Gripen vadászgépek bemutatóját. A repülőgépet, amely a magyar légierőnél 2006-tól áll csatasorba, most még svéd pilóták vezették.

A program Besenyei Péter műrepülő világbajnok egyéni bemutatójával ért véget. A kétnapos légi és szárazföldi parádé jelentőségét növeli, hogy az idei esztendő a motoros repülés 100., illetve a magyar légierő megalakulásának 65. jubileuma.

A hatalmas tömeg miatt hosszú órákra bedugultak a Kecskemétre vezető utak, helyenként több kilométeres autóoszlopok alakultak ki. A szervezők ezért azt tanácsolják, hogy vasárnap korábban induljon útnak mindenki, aki a helyszínre kíván látogatni.