Csökken az abortuszok száma, de így is háromszor több, mint az EU-átlag

Vágólapra másolva!
Tavaly háromszor annyi volt a nem kívánt terhességek száma Magyarországon, mint az uniós átlag. A KSH Népszabadság által ismertetett felmérése szerint száz élve születésre 58 abortusz jutott 2002-ben, idén pedig hat hónap alatt csupán 36 ezer gyermek született.
Vágólapra másolva!

Tavaly az uniós átlaghoz képest háromszor annyi volt az egészségi okokból nem vállalható vagy nem kívánt terhességek száma Magyarországon - írja a Népszabadság a KSH most elkészült felmérése alapján. E szerint száz élve születésre 58 abortusz jutott, amelyeknek csak kis része volt elkerülhetetlen. Ez az egyik legrosszabb mutató a térségben, a cseheknél vagy a lengyeleknél sokkal kedvezőbbek az adatok.

A KSH adatai szerint 2003 első fél évében összesen 36 ezer gyermek született Magyarországon, így valószínűleg nincs esély arra, hogy a születések száma megközelítse a tavalyi 96 ezret - írja a lap. 2002-ben 96 ezer élve születésre 58 500, 1999-ben 94 600-ra 65 500, 1995-ben pedig 112 ezer születésre 77 ezer terhesség-megszakítás jutott.

Abortusz-linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/kultura,_muveszet,_tarsadalom/tarsadalom,_tarsadalmi_kerdesek/abortusz/

A Népszabadság szerint a hivatalos szervek az abortusz elkerülésének egyik legfontosabb lehetőségét a fogamzásgátlók alkalmazásának szélesebb körben való elterjesztésében látják, és régóta emlegetik e szerek ingyenessé tételét is. Az állam ugyanakkor egyetlen fillérrel sem támogatja ezeket, sőt az elmúlt hetekben jelentősen emelkedett a tabletták és más fogamzásgátló szerek ára. A támogatás bevezetését az is nehezíti, hogy - noha számos elképzelést kidolgoztak már - a nőgyógyászati szakmai kollégium - etikai és szakmai indokok miatt - nem akart javaslatot tenni a kedvezményezett szerekre. A lap szerint a szerek támogatásának kérdését "tudat alatt" népességszabályozási szempontok is vezérlik.

2002-ben több mint 57 ezer terhességmegszakítást végeztek nem egészségi okokból. A beavatkozások teljes árát a páciensek 43 százaléka fizette ki, a többiek vagy lényegesen olcsóbban, vagy teljesen ingyen vetették magukat a kezelés alá. A Népszabadság szerint így nehezen érthető, hogy a megelőző eszközökért miért kell mindenkinek teljes árat fizetni. Ha a prevenciót támogatná az állam, jóval olcsóbb lenne, mint a műtétek finanszírozása - írja a Népszabadság.