Demonstrálhatnak a patikusok

Vágólapra másolva!
A gyógyszerészek azzal fenyegetnek, ha nem kapnak kedvező választ a petíciójukra, augusztus 16-tól teljes áron adják ki a támogatott készítményeket a betegeknek - írta a Népszabadság. Terveik szerint egy nappal előtte, pénteken megerősített ügyeletek mellett országos leltár címén zárva tartanának a patikák.
Vágólapra másolva!

A jövő hét közepétől előfordulhat, hogy a megszokottnál körülményesebben válthatjuk ki a patikában az orvosságokat - írta a Népszabadság. A csütörtöki éjszakába nyúló országos gyógyszerészfórumon ugyanis nem sikerült meggyőznie a hallgatóságot Matejka Zsuzsának, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának arról, hogy a vállalkozások nem lehetnek kárvallottjai az új ártámogatási rendszernek.

A résztvevők tiltakozó akciókról határoztak. Így ha nem kapnak kedvező választ a kormányfőnek írt petíciójukra, amelyben az új ártámogatási rendszer visszavonását kérik, akkor sorozatos demonstrációra számíthat a lakosság. Szerda reggel kilenctől tizenegyig csak ablakon át juthatnának orvossághoz a betegek. Pénteken megerősített ügyeletek mellett országos leltár címén zárva tartanának a patikák, szombattól már csak teljes áron adnák ki a támogatott készítményeket a gyógyszertárak. A fórum határozata szerint etikai vétséget követ el, aki nem vesz részt az akciókban.

A kormány kész egyeztetni a gyógyszerpiac szereplőivel. Csehák Judit miniszter a Népszabadságnak elmondta: a szerdai kormányülésig sokféle megoldási lehetőség jöhet szóba. A patikusok gondjainak orvoslásának legegyszerűbb módja az lenne, ha valamennyi gyártó aláírná az önként vállalt visszafizetési kötelezettséget. Ezt a rendszert a kormányzat velük együtt készítette elő. Ebben azt vállalnák az érintettek, hogy ha túllépik a havi kvótát, utólag visszafizetik a többlettámogatást. Hétfőn személyesen tárgyal a gyártók képviselőivel, valamint a kamara elnökségével. A miniszter elmondta azt is: kezdeményezte a kormányfőnél, hogy kedden fogadja a pénzügyi és az egészségügyi tárca vezetőivel együtt a gyógyszerpiac szereplőit.

A gyógyszerészek tervezett tiltakozó akcióját aggályosnak tarja a Gazdasági Versenyhivatal. Torjákné Amberger Teréz főtanácsos a lapnak elmondta: a versenytörvény szerint tilos, hogy a gyógyszertárakat működtető vállalkozások megegyezzenek abban, hogy a betegeknek a gyógyszereket a térítési díjak helyett teljes áron adják ki. Talán dönthetnének így, de erre megegyezést nem köthetnek, különösen úgy, hogy még etikai eljárást is kilátásba helyeznek a megegyezést megszegőkre. Ha a kamara ilyen döntést hozna, akkor azt a hivatalnak nagy valószínűséggel ideiglenes intézkedéssel be kellene tiltania.