Hiányoznak a fővárosi utcanévtáblák

Vágólapra másolva!
Valószínűleg kevés olyan európai főváros van, ahol annyi utcanévtábla hiányzik, mint Budapesten - írja a Népszabadság. A tájékozódás gyakran nemcsak az idelátogatóknak, hanem a fővárosiaknak is gondot okoz.
Vágólapra másolva!

Budapest utcanévtábláinak szigorú formai követelményeknek kellene megfelelniük, ugyanakkor sokszor a fővárosiak sem tudnak eligazodni a hiányzó, rozsdás vagy összefirkált táblák miatt.

A jogszabály szerint a saroképületeken, kerítéseken vagy ezek hiányában külön tartószerkezeteken elhelyezett táblákon nem csak az utca nevének, hanem a kerületnek és a városrész nevének is szerepelnie kell.

Ha a tájékozódást segítő tábla megsérül, az önkormányzat köteles javíttatni vagy pótolni. Az önkormányzatoknál nincs szabályozás arra, hogy kihez tartoznak az utcanévtáblák, egyiknél a jegyző, máshol a városgazdálkodási szakemberek foglalkoznak velük.

A csepeli önkormányzat tavaly 30 millió forintot költött a hiányzó, tízezres nagyságrendű tábla pótlására. Csepelen nemcsak a lopás, hanem a rongálás is gyakori - mondta a Népszabadságnak Orosz Ferenc alpolgármester.

A házszámokat az ingatlanok tulajdonosai kötelesek kihelyezni, ennek elmulasztása szabálysértés, az önkormányzatok azonban ritkán ellenőrzik ezt, szankcionálásra szinte soha nem kerül sor.