Vádat emelhetnek az idegenlégióba toborzók ellen

Vágólapra másolva!
Három személy Pécs belterületén szórólapokat osztott, melyben a francia idegenlégióba való belépésre buzdították az embereket. A rendőrség rövidesen vádemelési javaslattal továbbítja az ügyet az ügyészségre. Az ügy precedensértékű, a gyanúsítottak akár ötéves börtönbüntetést is kaphatnak.
Vágólapra másolva!

A nyomozás adatai szerint három személy a francia idegenlégióba való belépésre hívott fel Pécs belterületén utcai szórólapok segítségével. "Az ügyben a pécsi határőr igazgatóság tett feljelentést. A nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, ám a feljelentés után nem sokkal, ez év márciusában, tiltott toborzással gyanúsítottunk meg egy pécsi és egy budapesti huszonéves fiatalembert, majd egy harmadik személyt is" - közölte Dombay Péter rendőr alezredes, a Pécsi Városi Rendőrkapitányság vizsgálati osztályának vezetője.

A gyanúsítottak tényszerűen nem tagadták a terhükre rótt cselekményt, ám vitatták bűnösségüket. Közölték: nem is voltak a tudatában annak, hogy bűncselekményt követtek el. A gyanúsítottak szabadlábon védekeznek.

Idegenlégió linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/ipar_es_mezogazdasag/vedelem/hadugy,_nemzetbiztonsag/katonasag,_szolgalatmegtagadas/idegenlegio/

"A nyomozás lezárásához még szükséges az írásszakértő véleménye, amely egy negyedik személy büntetőjogi felelősségének tisztázását segítheti elő. Ezzel a személlyel kapcsolatban felmerült annak a gyanúja, hogy bűnsegédként közreműködött a tiltott toborzással összefüggő gazdasági tevékenységben" - mondta a vizsgálati osztály vezetője.

A bűncselekményt a törvény szerint az követi el, aki a Magyar Köztársaság területén idegen fegyveres szervezetbe katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra vagy katonai kiképzésre toboroz. A büntető törvénykönyv szerint idegen fegyveres szervezetnek kell tekinteni a szövetséges fegyveres erőkön kívül minden külföldi állam által fenntartott fegyveres alakulatot vagy szervezetet és nem csupán a reguláris, hanem a zsoldoscsapatokat is.

"A rendőrség a HM NATO-szakértőitől kért segítséget. Az állásfoglalás szerint a francia idegenlégió nem tekinthető a Magyar Köztársasággal szövetséges haderőnek" - mondta Dombay Péter rendőr alezredes.

"Rövidesen vádemelési javaslattal adjuk át az aktát az ügyészségnek. Az eljárás azért lehet precedensértékű, mert tudomásom szerint a büntető törvénykönyv idevágó, 2000. március 1-jén hatályba lépett paragrafusa alapján eddig még nem született döntés az országban" - tette hozzá a vizsgálati osztályának vezetője.

Tiltott toborzás miatt akár ötéves szabadságvesztés is kiszabható.