A házelnök új alkotmányt javasol

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés elnöke azt szeretné, ha a parlament még ebben a ciklusban új alkotmányt alkotna. Az új törvény megalkotását Szili a parlament elnökeként is kezdeményezhetné, de mint mondta, ezt csak a kormánnyal egyeztetve tenné. A Népszabadság úgy tudja, ilyen egyeztetésekre még nem került sor.
Vágólapra másolva!

Szili Katalin szerint rendszereken túlnyúló az alkotmány, amit ma toldozgatnak-foldozgatnak, és amelynek hiányosságait időnként az Alkotmánybíróság kénytelen áthidalni, ezért még ebben a ciklusban új alkotmányra lenne szükség. Szili Katalin szerint erre jó lehetőséget kínál a jövő év - az új köztársaság kikiáltásának 15., illetve a mostani alkotmány elfogadásának 55. évfordulója.

A Fidesz nem lát esélyt arra, hogy ebben a ciklusban új alkotmány szülessen. Áder János frakcióvezető, az Országgyűlés volt elnöke ezt korábbi nyilatkozatában az álláspontok távoliságával indokolta.

Az MDF készen áll arra, hogy részt vegyen egy új alkotmányozási folyamatban, noha semmi jelét nem látja annak, hogy a kormány megkezdte volna az előkészítését - nyilatkozta Dávid Ibolya. "Szégyen a 15 éves magyar demokráciára, hogy a hatályos alkotmány az 1949-es számot viseli a címében, és ezzel a Rákosi-korszak legsötétebb éveit idézi" - mondta Dávid Ibolya.

Az SZDSZ vezető politikusai közül - mivel nyári szabadságukat töltik - senkit sem sikerült elérnie a lapnak. Vastagh Pál, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke elmondta: biztatónak tartja, hogy több közjogi méltóság is támogatja az új alaptörvény elkészítését. Utalt Holló András nyilatkozatára. Az Alkotmánybíróság elnöke a Népszavának azt mondta: az 1989-es alkotmánymódosítással tartalmilag új alaptörvény született, csakhogy az formájában mégiscsak a Magyar Népköztársaság - 1949-ben elfogadott - alkotmányának módosítása. Az új alkotmánnyal lehetne szerinte ezt az abszurd helyzetet feloldani.