Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Csótányinvázió egy hatvani társasházban

Vágólapra másolva!
Tömegesen elszaporodtak a csótányok egy hatvani társasházban. Az első irtás során több ezer rovar hullott el, de később újra megjelentek. Már az önkormányzat képviselő-testülete is foglalkozott az üggyel, és nem zárják ki, hogy városi szinten lépnek fel a problémával szemben. A német csótány különösen szapora rovar, amelynek kiirtása akár 8-10 hónapot is igénybe vehet.
Vágólapra másolva!

A Hatvan belvárosában lévő Tabán utcai társasház lakói július első napjaiban figyeltek fel arra, hogy a házban elszaporodtak a csótányok. A probléma azt követően jelentkezett, hogy a földszinten lévő lakásból június végén elköltözött egy család. Öt-hat nappal később a többi lakó arra figyelt fel, hogy az üresen maradt lakás ajtórepedéseiből rovarok másznak elő.

Az egyik lakó, Ördögh Zsuzsa az [origo]-nak elmondta: ő egyik késő este vette észre, hogy a lépcsőházban rengeteg bogár - akkor még nem is tudta, hogy csótányokról van szó - szabályos sorokba rendeződve halad fel a földszintről az emelet felé. Az asszony másnap a polgármesteri hivatalhoz fordult, ahol megadták neki egy rovarirtó szakember elérhetőségét. Miután a rovarirtó megvizsgálta a helyszínt, kiderült, német csótányok szaporodtak el a házban.

A szakember július 13-án mind a 19 lakásban irtást végzett, a rovarok azonban azt követően sem tűntek el, igaz, kevesebben vannak, mint előtte. Ördögh Zsuzsa elmondása szerint több ezer csótány pusztult el az irtás során. A szakembernek a legtöbb dolga abban a földszinti lakásban volt, ahonnan a rovarok elindultak. A lakó elmondása szerint a csótánytetemek még mindig ott vannak az üresen hagyott lakásban, az ott elhelyezett mérgek miatt ugyanis még nem lehet takarítani.

Azt, hogy mi okozhatta a rengeteg csótány hirtelen megjelenését, a lakók csak találgatják. A földszinten lakó család távozása és a rovarok felbukkanása között ugyanakkor összefüggés van. Amíg ugyanis a család ott lakott, addig a csótányoknak is volt mit enniük, amikor azonban kiürült a lakás, elfogyott az étel, és a rovaroknak más táplálékforrás után kellett nézniük. Ekkor jelentek meg a lépcsőházban és néhány másik lakásban is.

Forrás: ==
Blattella germanica - a Tabán utcai társasház réme

Mivel az egyszeri irtás nem tüntette el teljesen a rovarokat, augusztus elején újra munkához lát a rovarirtó szakember. A házban élők eddig lakásonként ötezer forintot fizettek ki az irtásért. Ördögh Zsuzsanna elmondta: a polgármesteri hivatalhoz fordultak, hogy térítsék meg számukra az ezzel kapcsolatos költségeket.

A település aljegyzője nem tud a lakók kéréséről, és nem érti, miért kellene az önkormányzatnak kifizetnie az irtás költségeit. Dr. Kovács Erzsébet hozzátette: a házban két lakás önkormányzati tulajdon, ezek után természetesen kifizették és a jövőben is kifizetik a rovartalanítás díját.

A lakók szerint azért kellene az önkormányzatnak állnia a költségeket, mert az a lakás, ahonnan a csótányok elindultak, a város tulajdonában van. Az aljegyző elmondása szerint ugyanakkor a szóban forgó lakás csak azóta az önkormányzaté, amióta a család június végén kiköltözött onnan, a csótányok pedig nyilván már azt megelőzően is ott voltak.

A csótányok problémájával a képviselő-testület is foglalkozott legutóbbi ülésén. Az aljegyző elmondása szerint ezen a képviselők nem zárkóztak el az elől, hogy ha súlyosbodik a helyzet, akkor városi szintű intézkedéseket hozzanak a rovarok ellen.

Az [origo] érdeklődésére egy fővárosi rovarirtó cégnél elmondták: elképzelhető, hogy több ezer csótány is megjelenjen egy-egy házban. A német csótány ugyanis rendkívül szapora rovarfaj, amelyet ráadásul nem túl könnyű kiirtani. Ahhoz, hogy egy épületet teljesen mentesíteni tudjanak, akár 8-10 hónapra is szükség lehet. A vegyszeres irtásokat ugyanis 2-2,5 havonta meg kell ismételni négyszer egymás után.

A cég munkatársa elmondta, nehezíti a német csótányok elleni fellépést, hogy azok csak éjjel, sötétben mozognak, így sok esetben észre sem veszi a lakó, hogy együtt él a rovarokkal. Ha pedig már világosban is megjelennek, akkor az azt jelenti, hogy baj van, és a csótányok túlságosan is elszaporodtak.

Pethő András

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről