Őszig húzódhat a koalíciós adóvita

Vágólapra másolva!
A szabadságok miatt csak egy hét múlva ülnek össze a koalíciós pártok az adóügyben kialakult vita rendezésére. A tárgyalásokon azonban még akkor is csak előkészítő egyeztetéseket tartanak - írja a Népszabadság. A lap szerint az SZDSZ a tárcákkal spóroltatná meg az esetleges adócsökkentés okozta bevételkiesést.
Vágólapra másolva!

A szabadságok miatt legkorábban csak egy hét múlva ülhetnek össze a koalíciós pártok, hogy tárgyaljanak adóügyben. Az SZDSZ részéről Kuncze Gábor pártelnök és Horn Gábor államtitkár is szabadságon van, az MSZP pedig leghamarabb kedden jelöli ki, kik tárgyaljanak részükről. A Népszabadság úgy tudja, előkészítő egyeztetésekkel kezd a két frakció - írja a Népszabadság.

Kedden tárgyal az SZDSZ ügyvivői testülete is érdemben a koalíciós vitáról, az addigra újra munkába álló Kuncze álláspontját kívánja egyeztetni a testülettel. Kedden derülhet ki az is, hogy pontosan mi történt a múlt szerdai kormányülésen. Nem tisztázott ugyanis, hogy milyen körülmények között született meg a "nem végleges döntés" a személyi jövedelemadó (szja) emeléséről, és erről hogyan vélekedtek a jelen lévő SZDSZ-es miniszterek, akik elvileg az adócsökkentés mellett állnak. (A kormányüléseken nem szavaznak, hanem addig vitáznak, amíg meg nem egyeznek. Ennek hiányában a miniszterelnök dönt. A Népszabadság szerint most nem volt szükség Medgyessy igenjére.)

A lap értesülései szerint a szabad demokraták elképzelhetőnek tartják, hogy a jövő évi adócsökkentés 130-150 milliárd forintra becsült fedezetét a minisztériumok gazdálkodják ki. Az SZDSZ végső esetben azt is elfogadná, hogy 2005-ben vagy 2006-ban váljon kétkulcsossá az szja, ahogy az a párt programjában szerepel.

A költségvetésről és az adótáblákról együttesen egyeztetnek majd a koalíciós pártok, igaz, az SZDSZ-es pártelnök szerint csak azért, mert az adótábla a büdzsé egészét érinti. Emellett azonban egy másik, szintén fontos érv szól a költségvetés és az adótábla összekapcsolása mellett - írja a Népszabadság.

A lap szerint az SZDSZ abban volna érdekelt, ha tavalyhoz hasonlóan idén is a költségvetési törvény keretében módosítanák az adótáblákat megállapító adótörvényeket. A párt alkupozíciója ebben az esetben jóval erősebb lenne, mert az egész költségvetés megszavazását adótervei megvalósulásától tehetné függővé. A másik lehetőség, hogy az adótörvényeket külön csomagban módosítják.

A szocialisták azt valószínűsítik, hogy nem az adócsökkentésről, hanem inkább az SZDSZ számára szintén fontos egészségügyi és önkormányzati reformokkal kapcsolatban lehet konszenzus. A közoktatási reform ügyében az MSZP kiállt az SZDSZ mellett, ezért elvárható, hogy a kisebbik koalíciós párt is engedjen.