A pártok megakadályozzák a drogtörvény enyhítését

Vágólapra másolva!
A szakértők szerint körülbelül négy-öt év múlva képzelhető el, hogy a lágy drogok fogyasztása kikerüljön a büntető törvénykönyvből, és csupán szabálysértésnek minősüljön. Ennél is fontosabbnak tartják azonban a lágy és a kemény drogok szétválasztását. A szakértők szerint azonban ezt - a drogfogyasztás társadalmi megítélése miatt - egyelőre egy kormány sem vállalná be. Ugyanakkor a Fidesz és az MSZP mindenfajta enyhítést ellenez.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban mind a rendőrség munkatársa, mind az ifjúsági tárca részéről elhangzott, néhány év alatt elképzelhető, hogy csupán szabálysértésnek minősüljön a lágy drogok fogyasztása. Topolánszky Ákos, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium kábítószerügyi helyettes államtitkára más lapoknak úgy nyilatkozott: szerinte az sem elképzelhetetlen, hogy a lágy drogok, így például a marihuána fogyasztása a jövőben nem von maga után büntetést. Hozzátette ugyanakkor, hogy teljes liberalizációról szó sem lehet, azaz a marihuánát a törvény enyhítése után sem lehetne szabadon árusítani, terjeszteni. Az irány azonban a fogyasztásra vonatkozó szabályok enyhítése, mivel minden jel szerint a büntetőjog nem alkalmas a drogfogyasztás csökkentésére.

Csendes László, az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője az [origo]-nak magánvéleményét ismertetve elmondta: a gyermekek védelme érdekében szüksége van arra, hogy megváltozzanak a jogszabályok. Jelenleg ugyanis eljárás indul az ellen a fiatal ellen, aki akár csak egy alkalommal is elszívott egy marihuánás cigarettát, és a törvény szerint két évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható. (A kormányváltást követő Btk-módosítás ugyanakkor ismét lehetővé tette az elterelés választását.) Öttől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő ugyanakkor egy olyan nagykorú fiatal, aki például egy buliban füves cigarettával kínálja meg társait. "Legyen valamiféle fenyegetettség, társadalmi rosszalás azért" - közölte Csendes, aki szerint ezzért kellene a szabálysértések körébe átminősíteni a könnyű drogok fogyasztását.

A legfontosabb azonban az osztályvezető szerint először a drogok különválasztása lenne, hiszen más az egészségre gyakorolt hatásuk is az egyes szereknek. A marihuána például a szakemberek szerint nem ártalmasabb, mint az alkohol, utábbi fogyasztása pedig teljesen legális.

"Ha nem a fogyasztók büntetése kap prioritást, a rendőrök hatékonyabban tudnak figyelni a terjesztőkre" - mondta az [origo]-nak Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogásza. Dénes szerint figyelemreméltók a napokban elhangzó nyilatkozatok, azonban úgy vélte: azokból nem derül ki, pontosan milyen irányba halad a jövőben a drogpolitika. A jogász szerint is az elsődleges feladat, amely nem várhat éveket, az egyes drogok közötti differenciálás.

A drogliberalizációnak többféle módozata lehet - kivenni a Büntető törvénykönyv (Btk.) hatálya alól vagy szabálysértéssé minősíteni. Az is elképzelhető, hogy a fogyasztás továbbra is büntetendő marad, de a gyakorlatban a rendőrség nem ellenőrzi. Európában az egyes országok eltérő gyakorlatot folytatnak. Néhány ország kivételével a kábítószer-fogyasztás -beleértve a kenderszármazékok használatát is - bűncselekménynek számít. Vannak azonban olyan államok, ahol a nemzetközi egyezmény ratifikálása ellenére sem kriminalizálták, vagy utóbb dekriminalizálták az illegális szerek kis mennyiségű, saját használatot szolgáló birtoklását. A legliberálisabb Hollandia drogpolitikája, ahol ugyan a törvény szerint bűncselekmény a marihuána és a hasis birtoklása és kereskedelme, de a gyakorlatban sem a fogyasztókat, sem a szabályozott keretek között árusítókat nem büntetik. A holland drogpolitika azóta is nagy vita tárgya. A liberális drogpolitika képviselői szerint ugyanis nem nőtt a kábítószerfogyasztók száma, ez is bizonyítja a liberalizált drogpolitika sikerét. Az ellenzők viszont pont arra hivatkoznak, hogy a könnyű drogok beugrót jelentenek a kemény drogok világába.

Annak ellenére, hogy a szakemberek ezt sürgetik, nem valószínű, hogy a közeljövőben megtörténjen a könnyű és a kemény drogok szétválasztása. "Nehéz elképzelni egy olyan kormányt Magyarországon, amelyik most bevállalná a lágy és a kemény drogok szétválasztását" - nyilatkozta az [origo]-nak Rácz József, a Kék Pont Drogkonzultációs Központ vezetője, a nemzeti drogstratégia egyik kidolgozója. Ennek oka a szakember szerint az, hogy a társadalom nagy része számára a marihuána és a heroin - amely kemény drog - ugyanolyan veszélyes. Sokan tartanak attól is, hogy ha engedik a marihuána fogyasztását, a fiatalok keményebb drogra is rászoknak. Ezt azonban a felmérések nem támasztják alá, áll a TASZ honlapján. Rácz emlékeztetett arra, hogy a legutóbbi Btk-módosítás is milyen vitát váltott ki. Akkor a módosítás a korábbinál differenciáltabb rendelkezéseket írt elő a kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények szankcionálásánál. A törvény visszaállította az elterelés intézményét is.

Rácz is úgy vélte, hogy valamiféle szankcióra mindenképpen szükség van, már csak a korábban említett ENSZ-egyezmények miatt is. "Máshol is inkább de facto liberálisabbak, de a jogi kereteken nem változtatnak" - közölte a szakember. A Kék Pont is tiltakozott például korábban az ellen, hogy mostanában a fiatalokat gyakrabban megmotozzák kábítószer után kutatva. "Érződik azonban a rendőrségnél is, hogy szerintük sem ez a legjobb módszer, hanem inkább a terjesztőt kell üldözni" - tette hozzá.

Zsigó Róbert fideszes képviselő szerint viszont nagy hiba lenne a drogokkal kapcsolatos jogszabályok további enyhítése. "Egyszer már módosult a Btk. a kormányváltás óta, ezt még könnyebbé tenni súlyos hiba volna" - mondta az [origo]-nak. Zsigó szerint pont a holland példa mutatja, hogy a liberalizációval nem csökken a kábítószer-fogyasztók száma. Hozzátette: az sem jó érv, hogy marihuána-túladagolásba még nem halt bele senki, mert - véleménye szerint - a kemény drogot fogyasztók is először marihuánával kezdték. "A számok bizonyítják, hogy amikor 1998-ban megszigorítottuk a Btk-t, elkészült a nemzeti drogstratégia és az ifjúsági tárca megkezdett egy felvilágosító munkát, elkezdett lassulni a kábítószert kipróbálók száma. Ha a jelenlegi kormány a mi munkánkat folytatta volna, négy-öt éven belül kézzelfogható lett volna az eredmény" - vélte az ellenzéki politikus.

"Amíg mi kormányon vagyunk, nem fog változni a jogszabály" - jelentette ki kategórikusan az MSZP frakcióvezető-helyettese, Juhász Gábor.

Kapcsándi Dóra