Új plébános a budavári Mátyás-templomban

Vágólapra másolva!
Varjú Imre protonotárius kanonok a budavári Mátyás-templom új plébánosa. Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek július 1-jei hatállyal nevezte ki az eddigi pestszentlőrinci plébánost a főplébánia élére.
Vágólapra másolva!

A Mátyás-templom plébánosa az elmúlt három évben Blanckenstein Miklós pápai prelátus, érseki helynök volt, akit az ismertetés szerint Erdő Péter - ugyancsak július 1-jével - az Esztergomi Érseki Papnevelő Intézet rektorává nevezett ki. Az újonnan kinevezett plébános egyelőre nem nyilatkozott, miként tervezi életveszélyessé vált temploma felújítását.

Gulyás Kálmán egyházi kapcsolatokért felelős címzetes államtitkár június 18-án a kormány szándékát ismertetve elmondta: a jövő évi költségvetésben önálló sorban támogatnák a Mátyás-templom rekonstrukcióját. Mint közölte, a budapesti Szent István-bazilikához hasonlóan több éven át tartó támogatásról lenne szó. A több mint 750 éve emelt épület rekonstrukciójához és tervezett, felszín alatti bővítéséhez a tavaly januári szakértői vélemények szerint 3-4 milliárd forintra lenne szükség.