Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

SZDSZ: Egy év börtönt az állatkínzásért

Vágólapra másolva!
Súlyosabb esetben akár egyéves börtönbüntetés járhat állatkínzásért egy SZDSZ-es javaslat szerint, amelyet kedden nyújtottak be parlamentnek. Jelenleg maximum 50 ezer forintos büntetést kaphat az állatkínzó.
Vágólapra másolva!
Börtönbüntetést javasolnak az állatkínzóknak/itthon/20030626bortonbuntetest.html

Gusztos Péter szabad demokrata képviselő benyújtotta kedden a parlamentnek azt az önálló indítványát, amely a büntető törvénykönyv módosításával az állatkínzások jelenleginél szigorúbb büntetését tenné lehetővé. Egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel lenne büntetendő az, aki "gerinces állatot közterületen, nyilvános helyen (...) másokban megbotránkozást vagy riadalmat keltő módon indokolatlanul bántalmaz, (...) ha ez az állat maradandó egészségkárosodásához vagy halálához vezet" - olvasható az indítványban.

Gusztos Péter azt követően jelentette be, hogy indítványt nyújt be az Országgyűlésnek az ügyben, hogy országos felháborodást váltott ki egy Fadd-Domboriban történt kutyakínzás. Az eset kapcsán a Tolna Megyei Állat- és Természetvédő Alapítvány aláírásgyűjtő kampányt is kezdeményezett, amivel azt akarják elérni, hogy az állatkínzás kerüljön be a büntető törvénykönyvbe, a jelenlegi szabályozás szerint ugyanis az állatkínzás szabálysértésnek minősül, és legfeljebb 50 ezer forintos bírság szabható ki az elkövetőkre.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről