Oktatási Minisztérium: Pokorni félrevezeti Mádlt

Vágólapra másolva!
Pokorni Zoltán a hírek szerint megpróbálta félrevezetni a köztársasági elnököt - áll az Oktatási Minisztérium vasárnapi közleményében, melyben arra reagálnak, hogy a közoktatási törvény kapcsán, pénteken Mádl Ferenc fogadta Pokorni Zoltánt. A Fidesz oktatáspolitikusa szerint a törvénymódosítás nélkülözi a szakmai és társadalmi támogatást, a minisztérium ezzel szemben állítja: a legfontosabb szakmai szervezetek a módosítás mellett állnak.
Vágólapra másolva!
Az államfő keddig dönt a közoktatási törvényről/itthon/20030713azallamfo.html

"Az Oktatási Minisztérium (OM) megdöbbenéssel áll azelőtt, hogy Pokorni Zoltán a hírek szerint megpróbálta félrevezetni a köztársasági elnököt" - áll a minisztérium vasárnapi közleményében. Az OM szerint nem igaz Pokorni azon állítása, hogy a törvénymódosítás nélkülözi a szakmai és társadalmi támogatást, ugyanis a legfontosabb szakmai szervezetek, az Országos Köznevelési Tanács, az Országos Közoktatáspolitikai Tanács és az Országos Diákjogi Tanács a módosítás mellett állnak.

Az OM közleménye szerint sajnálattal veszik tudomásul, hogy a köztársasági elnök csak az ellenzék véleményét hallgatta meg. "A köztársasági elnök a mai napig nem jelezte, hogy esetleges fenntartásai miatt az Oktatási Minisztérium álláspontjára is kíváncsi lenne." - közölte az OM. A minisztérium kitér arra is, hogy álláspontjuk szerint a köztársasági elnöknek az a feladata, hogy alkotmányossági szempontból megvizsgálja a parlament által elfogadott törvényeket, nem pedig a kormány és az ellenzék szakmai, világnézeti vitájában állást foglalnia. "Az MSZP-SZDSZ kormány szociálliberális programot hajt végre. Nem konzervatívat, nem a Fidesz programját." - áll a közleményben.

A köztársasági elnöknek keddig kell eldöntenie, hogy aláírja, normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalja, vagy újratárgyalásra visszaküldi az Országgyűlésnek a közoktatási törvény módosítását. Az Országgyűlés június 23-án módosította a közoktatási törvényt, amelyet az ellenzéki pártok, valamint a szakmai érdekképviseletek közül a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) is kifogásolt.