Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Komoly tüzek pusztítottak országszerte

Vágólapra másolva!
Feltehetően gyújtogatás miatt lobbant lángra az erdő szombaton a Mecsek nyugati oldalán. A tűzben 30 hektár erdő, egy faház és egy ház teteje semmisült meg. A kár a becslések szerint egymillió forint. Békéscsaba mellett, Szabadkígyóson százhektárnyi legelő és tarló lángolt szombat délután.
Vágólapra másolva!

Kigyulladt az erdő szombaton a Mecsek nyugati lejtőin, Kővágószőlős határában. A rendőrség vizsgálatot indított a tűz okainak kiderítésére, mert feltehetően gyújtogatás történt, amennyiben a tüzet egy eldobott cigaretta okozta. A rendőrök két férfit kihallgattak. A mecseki erdőben 30 hektáron égtek a fák és izzott az aljnövényzet. Leégett egy kis faház, valamint egy téglaépület tetőszerkezete is, de személyi sérülés nem történt. A Pécsről, Komlóról és Szigetvárról helyszínre érkező 6 tűzoltókocsi 30 tűzoltóval dolgozott a tűzfészkek felszámolásán, este 6 órára sikerült megfékezniük a lángokat. A kár a becslések szerint egymillió forint.

Békéscsaba mellett, Szabadkígyóson százhektárnyi legelő és tarló lángolt szombat délután. A gyors tűzoltói beavatkozásnak köszönhető, hogy nem kapott lángra a szomszédos, lábon álló búza- és repcetábla. A legmagasabb, ötös kiemeltségi szintű tűzeset oltásához 9 tűzoltókocsi érkezett Békéscsabáról, Gyuláról, Orosházáról, Mezőkovácsházáról és Szarvasról. A munkát nehezítette, hogy a részben természetvédelmi területet nehezen tudták megközelíteni, ugyanis azt több helyen átszelik a jelenleg kiszáradt öntöző és vízelvezető árkok. A tűzoltók este 7 órára végeztek a munkával a felperzselt területen. A tűz keletkezésének oka ismeretlen, tűzvizsgálók dolgoznak a helyszínen.

A tűzoltóknak péntek este sikerült eloltani azt a tüzet, amely még kedden délután keletkezett eddig ismeretlen okból a Jakabszálláshoz közeli fenyőerdőben. Kezdetben 25 hektáron égtek a fák, de az erős szélben a tűzoltók a legmagasabb készültségi fokozattal sem tudták megakadályozni a lángok továbbterjedését. A készültséget még két napig fenntartják: a veszélyeztetett területen 15 tűzoltó és 40 erdészeti dolgozó őrködik, nehogy valahol újból lángra kapjon a növényzet. 250 hektárnyi erdő égett le.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről