Év végére várható a 13. havi nyugdíj első negyede

Vágólapra másolva!
A 13. havi nyugdíj első negyedét az év végén, vagy 2004 elején kapják meg a nyugdíjasok - mondta a szocialista frakcióvezető szombaton. Lendvai Ildikó szerint a nyugdíjkorhatár csökkentésére nincs lehetőség, de egy elképzelés szerint már a nyugdíjkorhatár elérése előtt, bizonyos munkában eltöltött idő után, teljes nyugdíj mellett lehetővé tennék a nyugdíjba vonulást.
Vágólapra másolva!

Az év végén, vagy a jövő év elején kézhez kapják a 13. havi nyugdíj első negyedét a nyugdíjasok - mondta az MSZP parlamenti frakcióvezetője szombaton Kisgyónbányán, a párt székesfehérvári szervezete által rendezett, hagyományos politikai pikniken. A "Nők a politikában" címmel tartott rendezvényen többen is kíváncsiak voltak arra, hogy tervez-e nyugdíjreformot a kormány. Lendvai Ildikó elmondta: a nyugdíjkorhatár csökkentésére nincs lehetőség, de gondolkodnak egy olyan reform bevezetésén, amely már a nyugdíjkorhatár elérése előtt, bizonyos munkában eltöltött idő után, teljes nyugdíj mellett lehetővé tenné a nyugdíjba vonulást.

Az egyedül élő, idős emberek gondjain is igyekszik segíteni a kabinet: várhatóan 2005-től bevezetik az egyedülállók nyugdíjpótlékát. Még ebben a kormányzati ciklusban megkeresik továbbá a lehetőségét annak, miként lehetne anyagilag - például járulék kedvezménnyel - ösztönözni a munkaadókat a 40-50 éven felüli munkanélküliek, illetve az első munkahelyet kereső fiatalok stabil alkalmazására - tette hozzá.

Lendvai Ildikó kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy tavaly és az idén átlagosan 22 százalékkal emelkedtek a bérek, de jövőre "a legoptimálisabb tervezéssel is" 3 százalékos reáljövedelem növekedésre lehet csak számítani. "A jövő évi költségvetés összeállításánál érdemes lesz elgondolkodni azon, mi a jobb, ha mindenhova 3 százalékot adunk, vagy ha egyes területekre többet juttatunk? Célszerűnek az utóbbi látszik" - mondta a szocialista párt parlamenti frakcióvezetője.