Vágólapra másolva!
Négyórás tanfolyamon vesznek részt a bevásárlóközpontok biztonsági őrei, a tűzoltók és a légi kísérők, hogy használni tudják a forgalmas helyeken elhelyezett utcai újraélesztő készülékeket. Az Egészségügyi Minisztériumnál már több kereskedelmi hálózat jelezte, hogy üzleteiket szívesen felszerelnék az életmentő készülékkel.
Vágólapra másolva!

Négyórás tanfolyamon vehetnek részt, akik szívesen megtanulnák az utcai defibrillátorok használatát. A program indulásakor az elsődleges cél, hogy a háziorvosok, illetve a közintézmények, forgalmasabb áruházak munkatársai használni tudják a készüléket, melyekkel folyamatosan felszerelnék a hivatalokat, áruházakat - mondta csütörtökön Rónaszéki Aladár, a Magyar Kardiológusok Társaságának főtitkára.

Az utcai újraélesztő bevezetésével többszörösére nő a túlélés aránya azoknál, akiknek hirtelen megáll a szívük. Ezeket a betegeket rövid időn belül újra kell éleszteni, minden perccel 8-10 százalékkal csökken a túlélés esélye, a mentők gyakran már túl későn érkeznek meg. Magyarországon évente 26 ezer ember veszti életét hirtelen szívhalál kapcsán. 70-75 százalékuk életben maradhatna, ha sikerülne elterjeszteni az utcai életmentő készüléket - mondta Rónaszéki Aladár. Az első ezer fő kiképzésének költségeit a Magyar Nemzeti Szívalapítvány fedezi. Az alapítvány felajánlott öt készüléket az Egészségügyi Minisztériumnak, ezek közül kettő a mentőszolgálathoz kerül.