Tiltakozás a közszféra létszámcsökkentése ellen

Vágólapra másolva!
Szakszerűtlen és felelőtlen az a kamarai ötlet, hogy 50-70 ezerrel csökkentsék a költségvetési alkalmazottak létszámát. Erről Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke beszélt szerdán. Az elnök szerint nincsenek további létszámtartalékok a közszolgálatban.
Vágólapra másolva!

Tiltakoznak a kormány és a közszféra szakszervezetei a költségvetési alkalmazottak drasztikus létszámcsökkentését sürgető kamarai javaslat miatt. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szerdán közölte, a költségvetés legnagyobb baja az alacsony hatékonyság és a túlfoglalkoztatottság. Parragh szerint ezen úgy lehetne javítani, ha 50-70 ezerrel csökkentenék a költségvetési szervezetek alkalmazottainak számát. Csak a bérköltségen évente 120-170 milliárdot lehetne spórolni így - írja a Népszabadság.

Szabó Endre, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint szakszerűtlen és felelőtlen a kamara ötletszerű elgondolása, akárcsak a vállalkozói szféra más vezető képviselőinek véleménye, amelyek szintén a túlfoglalkoztatottságban látják az állam pénzügyi gondjainak egyik fő forrását.

Szabó Szerint a rendszerváltozás óta közel 400 ezerrel csökkent az e szférában dolgozók száma, eközben azonban a közszolgálati feladatok lényegesen növekedtek. Szabó úgy véli, a közszolgálatban már nincsenek további létszámtartalékok. Az egészségügyben ápolóhiány van, egyes orvosi szakmákban is sok a betöltetlen állás, s társadalmi igény a rendőrség létszámának bővítése. Az pedig a szakszervezeti vezető szerint elfogadhatatlan, hogy a költségvetési gondokért a közszférában dolgozókat kiáltsák ki bűnbaknak - írja a Népszabadság.