Túlkínálat van Budapesten a drogokból

Vágólapra másolva!
Mindenféle drogfajta kapható a fővárosban, ám míg az extasy tablettákat Hollandiából csempészik, a marihuána hazai termelőktől származik. Egyre többen dílerkednek, vagy szerzik meg a szükséges drogmennyiségüket csempészéssel. Egy-egy lekapcsolt terjesztő helyére még aznap új lép, de sok korábbi fogyasztó-terjesztő már csak a drogkereskedelem szervezésével foglalkozik. Őket egy-két évbe is beletelik, míg lekapcsolják - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Mindenféle drog kapható Budapesten, egy-egy sikeres rendőri akció csak rövid ideig csökkenti a kínálatot. 600 és 2000 forint között lehet Extasy-hoz, 1500-2000 forint körül marihuánás cigarettához, és 6000-8000 forint körül egy pakett (0,3 gramm) heroinhoz jutni. A kokain adagja 18000 forintba kerül - írja a Népszabadság.

A lap szerint 2003-ban öten haltak meg kábítószer-túladagolás következtében, tavaly 15-en, 2001-ben pedig harmincan. A BRFK kábítószer-bűnözés elleni osztálya, és kerületi kapitányságok kábítószeres ügyekkel foglalkozó rendőrei, nyomozói alig több mint félszázan vannak.

Schőn Péter őrnagy, a BRFK kábítószer -bűnözés elleni osztályának vezetője szerint folyamatosan nő a dílerek száma a fővárosban, ha valakit elkapnak, még aznap a helyére lép valaki más.

Mind többen fognak Extasy-csempészetbe, a baráti társaságok Hollandiában, közvetlenül a gyártótól, nagykereskedőtől vásárolják a kábítószert, amit maguk csempésznek be az országba, majd eladják egy részét, így gyakorlatilag ingyen van számukra a saját fogyasztásra szánt drog. Schőn úgy véli, Budapesten egy-két hónap alatt bárki ki tud építeni olyan bizalmas kapcsolatokat, amelyek segítségével "beépülhet a nemzetközi drogkereskedelembe", így például megtudhatja, hol, kitől vásárolhat nagyobb mennyiségben Extasyt Hollandiában - momdta Schőn a Népszabadságnak.

Egyre többen vannak azok is, akik korábban maguk is fogyasztók és terjesztők voltak, ám mostanra már csak a drogkereskedelem finanszírozásában, a beszerzés és a terjesztés szervezésben, irányításában vesznek részt. Az őrnagy szerint évekig is eltarthat, míg elfognak egy-egy kizárólag szervezéssel foglalkozó dílert, és rábizonyítják a gyanút.

A holland eredetű Extasyval szemben az itthon kapható marihuána jelentős része hazai termés. A főváros peremkerületeiben és vidéken egyesek több százezer forintos beruházással alakítanak át lakásokat, fóliasátrakat légkondicionálóval, infralámpákkal és párásítókkal felszerelt indiai vadkender-ültetvénnyé, ahol nagyüzemi módszerekkel termelik a drogot - írja a lap.