Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szerdán kiderül, fizet-e az állam a kismamáknak

Vágólapra másolva!
A Legfelsőbb Bíróság szerdán dönt a harmadik Somogy megyei anyuka jövedelempótlékáról. Múlt héten két esetben három évre visszamenőlegesen megítélte a havi 6700 forintot - kamat nélkül. Ha ma azonos ítélet születik, az állam kifizeti minden jogosultnak az elmaradt jövedelempótlékot. Ez a Pénzügyminisztérium számításai szerint mintegy 30 milliárd forintjába kerül majd a költségvetésnek.
Vágólapra másolva!

Ismét egy kismama jövedelempótlékáról dönt szerdán a Legfelsőbb Bíróság. Múlt héten már határozott két anyuka ügyében, és három évre jogosnak ítélte az igényt a havi 6700 forintos pótlék visszamenőleges folyósítására.

Radovics Csilla, a kismamák ügyvédje elmondta: ma másik tanács tárgyalja az ügyet, így elképzelhető, hogy más döntés születik, mint az előző két esetben. Bár szerinte alapkérdésben nem lehet eltérés, de a kamatok és az elévülés idejének meghatározásában lehet, hogy másként határoz a Legfelsőbb Bíróság.

Az előző két esetben a Legfelsőbb Bíróság azt döntötte el, hogy az első fokú ítélet alapján, jogosan jár-e a kismamáknak öt évre visszamenőleg kamatostul a jövedelempótlék. Ha ma más ítélettel zárul a tárgyalás, akkor jogegységi határozattal alakítja ki a bíróság az egységes álláspontot. Erre akkor van szükség, ha hasonló tényállás esetén, azonos jogszabályra támaszkodva, ellentétes értelmű ítéletek születnek. A határozat tartalma egységes, és minden bíróságra kötelező érvényű - mondta a Magyar Hírlapnak Kolláth György. Az alkotmányjogász szerint kicsi az esélye annak, hogy ma másként döntsön a bíróság, mint az előző két esetben, így jogegységi határozatra sem lesz szükség. Amelynek meghozatalára egyébként nincs határidő, de a Legfelső Bíróság elnöke intézkedhet, hogy minél előbb foglaljon állást a bíróság.

Ha a harmadik anyuka ügyében is az előzőknek megfelelő döntés születik, az állam kifizeti minden jogosultnak az elmaradt jövedelempótlékot. Ez a Pénzügyminisztérium számításai szerint mintegy 30 milliárd forintjába kerül majd a költségvetésnek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről