Dávid Ibolya: a gazdagoknak kedvez az óvadék bevezetése

Vágólapra másolva!
Dávid Ibolya, az előző kormány igazságügyi minisztere nem ért egyet az óvadék júliusi bevezetésével, szerinte az új lehetőség a gazdagoknak kedvez. A kisebbik ellenzéki párt elnöke szerint a bíráknak nem lesz minden esetben lehetősége arra, hogy az óvadék összegét megfelelően határozzák meg. Bárándy Péter igazságügyi miniszter azonban bízik abban, hogy a bírák megfelelő döntéseket hoznak majd a konkrét ügyekben.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya, az MDF elnöke, volt igazságügyi miniszter több szempontból is kritizálta a július elsején hatályba lépő büntetőeljárási törvényt. A volt miniszter szerint az óvadék bevezetése a gazdagoknak kedvez. Dávid Ibolya aggályosnak tartja azt is, hogy az azonos bűncselekmény esetében az óvadék - vagyoni helyzethez igazodva - lehet 50 ezer, de lehet 10 millió forint is. Szerinte a bíróságnak nincs minden esetben ideje, lehetősége arra, hogy az óvadék összegét megfelelően tudja meghatározni.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter ugyanakkor úgy látja, hogy a magyar bírák megfelelően járnak majd el a konkrét ügyekben. Hozzáfűzte: az óvadék célja az, hogy ha nem feltétlenül szükséges, ne korlátozzák szabadságában a gyanúsítottat, ugyanakkor teremtsenek kellő biztosítékot ahhoz, hogy az eljárás során a hatóságok rendelkezésére álljon.

Dávid Ibolya kritizálta azt is, hogy az új szabályozás szerint három év után szabadlábra kell helyezni az előzetes letartóztatásban lévőket. "Célszerűbb más módszert választani a gyorsításra, mint veszélyes embereket, gyanúsítottakat szabadlábra helyezni" - mondta az előző kormány minisztere. Ezzel kapcsolatban Bárándy Péter közölte: az EU-ban elfogadhatatlan az előzetes letartóztatás jelenlegi magyarországi gyakorlata. Átmeneti időszaknak pedig a törvény ez év januári parlamenti elfogadásától hatályba lépéséig eltelt fél év tekinthető. "Ez az idő elegendő kellett, hogy legyen a hatóságok számára" - mondta a miniszter.