GYISM: Drága és alkalmatlan a stadionbeléptető rendszer

Vágólapra másolva!
A Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium és a Sportfolió Kht. Gyurcsány Ferenc sportminiszter megbízásából áttekintette az Orbán-kormány idején beszerzett stadionbeléptető rendszer megtervezésének és megvásárlásának körülményeit. A jelentés szerint a megvásárolt stadionbeléptető rendszer túlméretezett, drága, elsietetten vásárolt, és alkalmatlan. A miniszter hasznosítási koncepció kidolgozásával bízta meg a Sportfolió Kht.-t, amelyet 2003. július 10-ig kell elkészíteni.
Vágólapra másolva!

A jelentés főbb megállapításai között szerepel, hogy a megvásárolt stadionbeléptető rendszer túlméretezett, drága, elsietetten vásárolt, és alkalmatlan. Túlméretezett, mert a rendszer kapacitása meghaladja a magyar labdarúgás mindenkori igényeit. Központi egysége például alkalmas a teljes magyarországi kulturális- és sport-jegyeladás kiszolgálására.

A rendszer drága, mert az eredetileg tervezett 1,7 milliárd Ft-os költséggel szemben 5 milliárd Ft-ért vásárolták. Ez ellen a Hivatásos Labdarúgók Szövetsége korábban tiltakozott. Szakértői számítások szerint ugyanez a rendszer az eredetileg tervezett költségszinten megvalósítható lett volna. A rendszer üzemeltetése állami forrásból nem indokolható, mivel annak költségei megközelítik az évi 500 millió Ft-ot, ami nagyságrendileg megfelel a profi labdarúgás jegyeladásból származó teljes bevételének - áll a GYISM honlapján.

A beléptetőrendszer elsietetten vásárolt, mert már a beruházási program elején megvásárolták a teljes rendszert, ami az amortizáció és a tárolási költségek miatt jelentős többlet terhet jelentett.

A rendszer alkalmatlan feladata ellátására, mert a stadionok nem tudják befogadni ezt a rendszert, és mert a választott integrált megoldás funkcionálisan alkalmatlan egyes feladatainak ellátására.

A kialakult helyzetben a cél csak a veszteségek csökkentése lehet - tudatta a GYISM. Ehhez meg kell vizsgálni, hogy a rendszer mely elemei használhatók a magyar labdarúgásban, és mely elemek értékesíthetők. A jelentés alapján a miniszter hasznosítási koncepció kidolgozásával bízta meg a Sportfolió Kht-t, melyet két heten belül, július 10-ig kell elkészíteni.

Ma már feleannyit ér a rendszer

A stadionrekonstrukciós program eredeti tervezete szerint 1,7 milliárd forintot szántak a beléptetőrendszerre. Ezzel szemben a tárca korábbi vezetése már 3,2 milliárd forintot irányzott rá elő, és a Sportfolió Kht. végül 5,2 milliárdért vásárolta meg, aminek következtében 4 milliárdos hiány keletkezett az egész program eredetileg tervezett 19,5 milliárdos költségvetésében.

A stadionrekonstrukciós program folytatására - mivel nettó 4 milliárd forintot kifizettek a beléptetőrendszerre, valamint eleve alulfinaszírozott volt a program - nincs pénz. Így nincs hova kiépíteni a raktáron levő kapukat, kamerákat és a hozzájuk tartozó számítógépeket. 2001 és 2002-ben 4-4 milliárd forint állami pénzt irányoztak elő (4 milliárd önkormányzati hozzájárulás mellett), viszont akkor még 1,7 milliárd forinttal kalkuláltak a beléptetőrendszerekre, amelyre már 4 milliárd forintot fizettek ki a 4,8 milliárd forintos ajánlatával győztes cégnek.

A megvett és raktáron levő eszközöket az amortizáció miatt jó esetben az eredeti ár feléért lehetne értékesíteni az optimista szakértők szerint.

Az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatósága hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen tettes ellen nyomozást indított tavaly novemberben. A feljelentést a GYISM jelenlegi vezetői tették.