Az ellenzék kivonulása után fogadták el a kórháztörvényt

Vágólapra másolva!
Hétfőn este az Országgyűlés ismét tárgyalta és az ellenzék kivonulása után 192 igen és 2 nem szavazat mellett elfogadta a kórháztövényt. A parlament másodszor szavazott a jogszabályról, miután Mádl Ferenc köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte a szöveget az Országgyűlésnek.
Vágólapra másolva!

A kormánypárti frakciók a hétfő esti rendkívüli ülésen megszavazták a kórháztörvényt, miután az ellenzék kivonult a szavazás előtt az ülésteremből. Így 192 igen és 2 nem szavazat mellett fogadta el a parlament rendkívüli ülésén a jogszabályt. Két kormánypárti képviselő, Páva Zoltán (MSZP) és Kis Zoltán (SZDSZ) voksolt nemmel.

A parlament rendkívüli, hétfő esti ülését azért hívta össze Szili Katalin házelnök, mert Mádl Ferenc köztársasági elnök vétójogával élve hétfőn délután megfontolásra visszaküldte a parlamentnek az egyszer már elfogadott tervezetet, a kormány azonban még a törvényhozási szünet előtt el akarta fogadtatni a törvényt, a hétfői volt az utolsó paralmenti ülés a nyári szünet előtt.

Az alkotmányügyi és az egészségügyi bizottság Mádl aggályai ellenére úgy döntött, nincs ok módosítani az egyszer már elfogadott jogszabályon, ezért változatlan formában terjesztették a javaslatot ismét a parlament elé. A kormánypártok szerint azért nem kell változtatni a szövegen, mert Mádl nem fogalmazott meg konkrét, paragrafusokhoz köthető aggályokat, csak általánosságban bírálta a törvényt.

Az esti rendkívüli ülésen a napirend elfogadásakor az ellenzék kivonult az ülésteremből, mert elfogadhatatlannak tartották azt, hogy az Országgyűlés - a kormányoldal döntése miatt - még aznap, amikor az államfő azt megfontolásra visszaküldte, szavaz a kórháztörvényről.

Rogán Antal (Fidesz) a rendkívüli ülés összehívását házszabályellenesnek és alkotmányellenesnek nevezte, ezért bejelentette: pártja az ülésen nem vesz részt. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője szégyenteljesnek és megalázónak nevezte, hogy a törvényt ugyanazon a napon, amikor a köztársasági elnök azt megfontolásra visszaküldte, a kormány változatlan formában előterjeszti.

Miután az ellenzék elhagyta az üléstermet, Csehák Judit egészségügyi miniszter elmondta: a köztársasági elnökkel való találkozóján ismertette a nemzetközi, és a hazai tapasztalatokat is a magántőke jelenlétéről az egészségügyben. A miniszter szerint Mádl Ferenc már ekkor megfogalmazta aggodalmait, amelyek közül többet indokai között is szerepeltetett. Csehák közölte azt is, hogy a vitatott jogszabály a kormány, és a kormánypárti frakciók programjában szerepelt, így Mádl Ferencnek is elmondta: a törvényt változatlan formában fogják megszavazni.

Schwarcz Tibor, az egészségügyi bizottság szocialista tagja szerint az egészségügyi bizottság örömét fejezte ki, hogy a köztársasági elnöknek alkotmányossági aggályai nem voltak, és hogy Mádl Ferenc egy paragrafust sem emelt ki a jogszabályból, csak általánosságban fogalmazott meg ellenvetéseket.

Kuncze Gábor, az SZDSZ frakcióvezetője szerint nem valódi, hanem az ellenzék által megfogalmazott politikai indokokkal küldte vissza a törvényt az államfő. A politikai indokok között azonban nem volt egyetlen új elem sem: a korábbi parlamenti vitában az érvek és ellenérvek már elhangzottak. Kuncze - Schwarcz Tiborhoz hasonlóan - közölte: örül annak, hogy a köztársasági elnök a parlamentnek küldte vissza a törvényt és nem az Alkotmánybírósághoz továbbította azt. Ezzel ugyanis egyértelművé vált, nincsenek alkotmányossági aggályai az államfőnek.