Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az államfő ma dönt a kórháztörvényről

Vágólapra másolva!
Mádl Ferenc köztársasági elnök ma délelőtt jelenti be, hogy aláírja-e a parlament által június 16-án elfogadott kórháztörvényt, vagy visszaküldi az Országgyűlésnek, illetve az Alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. Mádlhoz az ellenzéki párok fordultak, mert véleményük szerint a törvény nem más, mint a nemzeti vagyon kiárusítása.
Vágólapra másolva!

A kórháztörvény az utóbbi időszak legtöbb vitáját keltő kormányjavaslat. A július 1-jén hatályba lépő - június 16-án elfogadott - törvény értelmében az egészségügyi intézményeket megvásárolhatják gazdasági társaságok, ha tőkeemeléssel gyarapítják a kórházak, rendelők vagyonát. A kórházprivatizáció a kormánypártok szerint az egyetlen lehetőség, hogy elegendő pénz kerüljön az egészségügybe. Az ellenzék viszont a nemzeti vagyon kiárusításának tartja a tervet. A Fidesz, az MDF és több parlamenten kívüli párt ezért a köztársasági elnökhöz fordult, hogy az államfő ne írja alá a július 1-jén hatályba lépő, szerintük alkotmányossági aggályokat felvető kórháztörvényt, illetve kérjen előzetes normakontrollt az Alkotmánybíróságtól.

Mádl Ferenc pénteken hivatalában fogadta Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi minisztert, aki arról tájékoztatta az államfőt, hogy a kormány szerint a parlament által elfogadott kórháztörvény nem vet fel alkotmányossági aggályokat.

A Magyar Orvosi Kamara szintén ellenezte a törvényt, majd elfogadta a kormány módosító javaslatát, mely az orvosoknak hitelt és elővásárlási jogot ígért a privatizációkor. Később azonban a kamara úgy döntött, hogy kevesli a módosításokat, és mégis eredeti akaratának megfelelően a törvény visszavonását követeli. Az Egészségügyi Dolgozók Demokratikus Szakszervezete szintén élesen ellenzi a törvényt, sztrájkokat és tüntetéseket helyezve kilátásba annak elfogadása esetén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről