Vecsési számlagyár: vádemelési javaslat

Vágólapra másolva!
Vádemelési javaslattal megküldte az ügyészségnek a "vecsési számlagyár" néven ismertté vált, az államnak több száz millió forint kárt okozó, fiktív számlákkal elkövetett bűncselekmények iratait a rendőrség - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken.
Vágólapra másolva!

Az ORFK közleménye szerint a nyomozás során összesen 180 személyt hallgattak ki gyanúsítottként, nyolcvan ember esetében a nyomozás iratait vádemelési javaslattal adták át a Fővárosi Főügyészségnek.

A rendőrség adatai szerint 1997-2001 között működött a "vecsési számlagyár", egyes cselekményeket szervezetten követték el, a gyanúsítottak szabadlábon védekezhetnek. A tájékoztatás szerint az áfacsalási ügyben több elkövetői körhöz tartozó személyek bocsátottak ki számlákat fiktív - nehéz anyagi és egzisztenciális helyzetbe került emberek adataival alapított - cégek nevében, s ezeket a számlákat különböző gazdasági társaságok fogadták be.

A nyolcvan személy részben mint a fiktív számlákat befogadó cégek vezetői, részben pedig mint a fiktív számlák kiállításában és értékesítésében közreműködő személyek gyanúsíthatók adócsalás, csalás, közokirat-hamisítás bűntettével és magánokirat-hamisítás vétségével.

A 180 gyanúsítottnak összesen 937 rendbeli bűncselekményt róttak a terhére. A nyomozás során beszerzett adatok és bizonyítékok alapján a vádemelés alapját képező fiktív számlák bruttó értéke 1 milliárd 673 millió 510 forint, a fiktív számlaérték adókihatása 574 millió forint, amelyből a nyomozás során 160 millió forint értékben sikerült a megtérülést biztosítani.

A nyomozás során száz személy esetében közokirat-hamisítás elkövetésének alapos gyanúja miatt történt kihallgatás, mert a fiktív cégek alapításához a nevüket adták. Velük szemben a nyomozást - tekintettel beismerő vallomásukra is - a cselekmény társadalomra veszélyességének csekéllyé válása miatt megszüntették, egyidejűleg ügyészi megrovásban részesítették őket.