Vágólapra másolva!
Amennyiben Hende Csaba MDF-es képviselő ellátogat a jövő heti frakcióhétvégére, akkor magyarázatot adhat arra, hogy hol kíván politizálni a közeljövőben - mondta az MDF frakcióvezető-helyettese. Bár vannak olyan hangok a frakcióban, amely szerint ki kellene zárni a képviselőt, eddig senki sem vállalta ennek kezdeményezését.
Vágólapra másolva!

A jövő héten tartandó két és fél napos frakcióhétvégén Hende Csaba magyarázatot adhat az MDF képviselőcsoportjának arra, hogy hol kíván politizálni a továbbiakban, feltéve persze, hogy a politikus ellátogat oda - mondta Font Sándor frakcióvezető-helyettes az [origo]-nak. A volt igazságügyi államtitkár ugyanis nagyon rég nem vett részt frakcióülésen, a távollétében rá kiosztott feladatokat viszont elvégzi - jegyezte meg Font Sándor, aki személy szerint nem tartja összeférhetetlennek azt, hogy az MDF-es képviselő Orbán Viktor exminiszterelnök felkérésére a polgári körök mozgalom szervezője.

Bár egyes frakciótagok nem zárják ki azt a megoldást, hogy ki kellene zárni a frakcióból Hende Csabát, ennek kezdeményezését eddig senki sem vállalta - mondta a frakcióvezető-helyettes. Szerinte egy esetleges kizárás csak rontana a két jobboldali párt, az MDF és a Fidesz kapcsolatán, ezért sem támogatná ő ezt. Megkeresésünkre Hende Csaba elzárkózott a nyilatkozattól.

Az MDF vasárnapi elnökségi ülésén egyébként "megvonták a bizalmat" Hende Csabától, aki különben már lassan egy éve nem tagja az elnökségnek.

A választások után kérte fel kabinetfőnöknek Orbán Viktor Hende Csabát, aki ezért lemondott az MDF elnökhelyettesi posztjáról. Pártja etikai vizsgálatot is indított ellene, és első fokon azt állapították meg, hogy nem követett etikai vétséget, mivel nem ellentétes a párt politikai érdekeivel Hende lépése. Mindössze azt kifogásolták, hogy az MDF csak utólag értesült a történtekről.

Hende a frakciója ülésein egyáltalán nem vesz részt, a parlament plenáris ülésén érdemben mindössze háromszor szólalt fel. Egy törvényjavaslatnál jegyzik a nevét, amelynél egyébként a frakció valamennyi tagjának fel van tüntetve a neve.