Adatokat gyűjtöttek a legfőbb ügyészről

Vágólapra másolva!
Adatokat gyűjtöttek ismeretlenek Polt Péter legfőbb ügyész közéleti szerepvállalásával kapcsolatban. A dokumentumot Polt tavasszal kapta meg, és akkor el is juttatta az államfőnek, a miniszterelnöknek és az Országgyűlés elnökének. Ha bármi törvénytelenség történt az ügyben, akkor azt a legszigorúbban meg fogjuk torolni - ígérte Medgyessy Péter miniszterelnök.
Vágólapra másolva!

A sajtó előtt közismert büntetőeljárások szerepelnek a jelentésben, de olyan belső információk is vannak benne, amelyek a sajtóban eddig sosem jelentek meg - számolt be Borbély Zoltán ügyészségi szóvivő.

A többoldalas összegzés arról szól, hogy a Polt Péter által irányított ügyészségi szervezet melyik büntetőeljárásban járt el a készítő szerint rosszul. Borbély hozzátette: a dokumentumban a valótlan adatokat úgy csoportosították, hogy azok "tendenciózus közéleti szerepvállalásba" próbálják beállítani a legfőbb ügyészt.

Borbély nem kívánta elmondani, miként jutott el az összegzés Polt Péterhez. Az [origo]-nak elmondta: az úgynevezett jelentést még tavasszal kapták meg, és akkor el is juttatták az iratot a három közjogi méltóságnak: a miniszterelnöknek, a köztársasági elnöknek és a házelnöknek. További intézkedés egyelőre nem történt az ügyben.

"Még nem kaptam meg a legfőbb ügyésszel kapcsolatos dokumentumokat" - nyilatkozta Medgyessy Péter miniszterelnök az MTI-nek, aki hozzátette: "divat a magyar közéletben, hogy a sajtóban hamarabb jelenik meg az, hogy elküldtek valamit, mint ahogyan az megérkezik". A kormányfő egyfajta folyamatot lát az elmúlt hetek történései (Orbán Viktor volt miniszterelnök panaszt tett egy nemzetközi fórumon, valamint a Pénzügyi Szervezet Állami Felügyeletének vezetőjének megverése) és a legfőbb ügyész "megfigyeléséről" nyilvánosságra került jelentés között, de reméli, hogy ebben nincs semmi tendencia. "Egy kormánynak kötelessége, hogy gondosan megvizsgáltassa ezeket az illetékes szervek, a Nemzetbiztonsági Hivatal vagy mások felkérésével" - jelentette ki, hozzátéve, ha bármilyen olyan szabálytalanság történt, ami a magyar törvényekkel ellentétes, akkor azt "a legszigorúbban meg fogjuk torolni".