Greenpeace: Túl durva volt a rendőri fellépés

Vágólapra másolva!
A Greenpeace szerint a magyar rendőrség fellépése a múlt csütörtöki paksi demonstrációnál sokkal agresszívebb volt annál, mint amire külföldi tapasztalataik alapján számítottak. A rendőrség ugyanakkor azt állítja: szakszerűen és jogszerűen jártak el a szerintük tudatosan jogtalanul szervezett demonstráció ügyében. A környezetvédő szervezet az interneten is tiltakozik a hatóságok eljárása ellen: szimpatizánsai az elmúlt napokban több ezer e-mailt küldtek a kormányfő és a belügyminiszter hivatali címére.
Vágólapra másolva!

A Greenpeace környzetevédő szervezet keddi sajtótájékoztatóján elismerte, hogy szándékosan nem jelentették be a rendőrségnek a múlt csütörtöki paksi demonstrációt, amellyel az atomerőmű élettartamának meghosszabbítása ellen tiltakoztak. Kalovits Judit szóvivő azt mondta: ha előre szólnak a rendőrségnek, akkor csupán olyan feltételek mellett tarthatták volna meg az akciót, hogy azzal nem kelthették volna fel a közvélemény figyelmét, és így annak nem lett volna értelme. Az aktivisták ezért számoltak azzal, hogy a rendőrök megjelennek majd a helyszínen, ugyanakkor nem gondolták volna, hogy ennyire agresszívan fognak fellépni a demonstrálókkal szemben - hangzott el a tájékoztatón.

A szervezet képviselői emlékeztetettek arra, hogy a rendőri intézkedések során egy svájci aktivistának eltört, egy szlovák demonstrálónak pedig megrándult az ujja. Szerintük nem lett volna szükség arra sem, hogy az állításuk szerint békésen viselkedő aktivistákat a földre nyomják, és úgy bilincseljék meg, mielőtt elszállítják őket. Emellett több őrizetbe vett demonstráló is panaszkodott amiatt, hogy míg a kihallgatást vezető rendőrök ittak és ettek, addig ők csak hat óra eltelte után kaptak inni.

A nemzetközi környezetvédő szervezet képviselői azt állítják: a Pakson tapasztalt rendőri intézkedések arányaiban sokkal súlyosabbak voltak, mint ahogy azt más országokban tartott akciók során tapasztalták. Példának hozták azt, hogy amikor tavaly szeptemberben mindenféle előzetes bejelentés nélkül eltorlaszoltak több luxemburgi benzinkutat, akkor ugyan megbírságolták őket a hatóságok, de éppen a rendőrök voltak azok, akik megvédték őket a tankolni akaró feldühödött autósoktól.

A Greenapeace magyarországi szervezetének jogi képviselője, Tompos Judith elmondta: a múlt pénteken garázdaság és rongálás miatt elítélt külföldi aktivisták már elindultak haza. A demonstrálóknak azért kellett eddig várni az indulással, mert a bíróság először úgy döntött, ha fellebbeznek az ítélet ellen, akkor addig nem kapják vissza útlevelüket, amíg meg nem születik a másodfokú ítélet. A szervezet ügyvédjének kérésére a hatóságok változtattak ezen, és miután az aktivisták fejenként 50 ezer forint biztosítékot letettek, megkapták okmányaikat, és hazautazhattak.

Tompos bízik abban, hogy másodfokon felmentik a pénteken elítélt demonstrálókat. Szerinte ugyanis nevetséges az, hogy a hatóságok szerint az aktivisták azzal követték el a garázdaságot, hogy egy létrán fel akartak mászni az erőmű kerítésére, és el akartak helyezni egy transzparenst. Igaz, azt az ügyvéd is elismeri, hogy eközben elszakadt egy vezeték, amelynek következtében mintegy 150 ezer forintos kár keletkezett.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Greenpeace felhívásban kérte magyarországi és külföldi szimpatizánsait, hogy küldjenek tiltakozó e-maileket Medgyessy Péter miniszterelnök és Lamperth Mónika belügyminiszter hivatali e-mail címére. Az elmúlt napokban a szimpatizánsok több mint 2000 e-mailt küldtek el a két címre, amelyekben tiltakoznak a magyar hatóságok eljárása ellen.

A rendőrség szintén sajtótájékoztatót tartott kedden, ahol a rendőri vezetők közölték: szakszerűen és a történtekkel arányos módon intézkedett a rendőrség a Paksi Atomerőműnél június 12-én tartott Greenpeace-demonstráció kezelésekor. Hatala József vezérőrnagy, az ORFK közbiztonsági főigazgatója közölte: "A paksi rendőrkapitányság teljes személyi állománya a hatályos törvényeknek megfelelően járt el. Jogszerűen, szakszerűen és a kialakult helyzethez képest arányosan élt a törvény által biztosított kényszerítő eszközök alkalmazásával."

A vezérőrnagy közölte azt is: a demonstrációt "előre, tudatosan a jogtalanság talajáról" szervezték. Hatala szerint ugyanis mindenki tudta, hogy jogtalanul jár el, mert nem él a gyülekezési törvény által biztosított jogaival. Hozzátette: egyértelmű, hogy cél volt a közvélemény befolyásolása és a rendőrséggel szembeni hangulatkeltés is.

Köllő Imre alezredes, a paksi rendőrkapitányság vezetője arról beszélt, hogy a rendőrség egy internetes levelezőlistáról értesült a demonstrációról. Az alezredes a sajtótájékoztatón bemutatta a szóban forgó e-mailt is.