Az Országgyűlés elfogadta a kórháztörvényt

Vágólapra másolva!
Az Országgyűlés név szerinti szavazással 195 igen szavazattal, 164 ellenében fogadta el a július elsején hatályba lépő, kórháztörvényként ismertté vált jogszabályt hétfőn. A parlament úgy döntött, hogy kéri a jogszabály sürgős kihirdetését a köztársasági elnöktől.
Vágólapra másolva!

A zárószavazás előtt a képviselők többsége elfogadta a kiegészítésként benyújtott technikai, nyelvhelyességi módosító javaslatokat. Csáky András (MDF) elmondta: a szakmai szervezetek és érdekképviseleti szervek nem tudtak felsorakozni a törvényjavaslat mögött, így az MDF képviselői sem támogatják azt. Az ellenzéki képviselő közölte: a kormány azért hozta előre az eredetileg keddre tervezett zárószavazást, mert "bizonyos érdekkörök számára fontos a kórháztörvény minél gyorsabb elfogadása, hogy meg tudják tenni befektetéseiket". Csáky András felszólalása befejeztével 40 ezer ember tiltakozó aláírását nyújtotta át Csehák Judit egészségügyi, szociális és családügyi miniszternek.

A fideszes Bartha László arról beszélt, hogy e hét végén az orvosi kamara kérte a kormányt a törvényjavaslat visszavonására, az mégsem történt meg. "Hallgassunk a lelkiismeretünkre és ne szavazzuk meg a törvényt" - fűzte hozzá. A képviselő szerint az előterjesztést össztársadalmi tiltakozás övezi, és annak elfogadása a betegek, az egészségügy akarata ellen lenne. Úgy vélte, a törvényjavaslathoz benyújtott kiegészítő technikai módosítás is jelzi, milyen kidolgozatlan a dokumentum.

Csehák Judit szerint a felszólaló ellenzéki képviselők visszatértek politikai érveikhez, miközben a technikai módosító javaslatokról kellett volna szólniuk. A miniszter azt mondta, az ellenzéki oldalon a betegek riogatása, az egészségügyben dolgozók megfélemlítése folyik, másra nem képesek. "A idő bizonyítani fogja a kórháztörvény időtállóságát" - tette hozzá.

Az MDF-frakció arra kéri a köztársasági elnököt: a parlament által megszavazott úgynevezett kórháztörvény aláírása előtt kérjen normakontrollt; a Fidesz-frakció elnöksége megvitatja, hogy "mi legyen a következő lépés".