Nemzetközi fórumon bírálta Orbán a kormányt

Vágólapra másolva!
Nyilatkozatban ítélte el a magyar kormány tevékenységét a Nemzetközi Demokratikus Centrum (IDC) nevű szervezet. Az IDC nyilatkozatában megállapítja, Magyarországon a tavalyi parlamenti választások óta folyamatosan sérülnek a polgári és politikai szabadságjogok. A Népszabadság információi szerint a nyilatkozat elfogadását az IDC ülésén résztvevő Orbán Viktor kezdeményezte. Kovács László külügyminiszter példátlannak nevezte, hogy egy politikus saját hazáját elítélő határozat elfogadását kezdeményezi egy nemzetközi fórumon. 
Vágólapra másolva!

A magyar kormány tevékenységét elítélő nyilatkozatot fogadott el a Nemzetközi Demokratikus Centrum (IDC, a korábbi Kereszténydemokrata Internacionálé) lisszaboni vezetőségi ülésén a Fidesz kezdeményezésére - írja a Népszabadság. A lap információi szerint a burmai és kubai ellenzékkel szembeni kormányzati fellépés elítélése mellett Orbán Viktor Fidesz-elnök javaslatára fogadta el a hazai politikai életről szóló jelentést az IDC.

Magyarországon folyamatosan sérülnek a polgári és politikai szabadságjogok: elterjedtté vált a rendőrség pártpolitikai befolyásolása, a politikai viták megjelentek a bíróságokon, a pártpolitika keveredett a jogi eljárásokkal - fogalmaz a dokumentum. A nyilatkozat szerint az állampolgárok és a társadalmi szervezetek gyülekezési jogát korlátozzák, az ellenzéki gondolkodókat megfélemlítik és eltávolítják az állami szférából, ellehetetlenítik az ellenzéki sajtót, és "hazaárulási" vádakat fogalmaznak meg a kormány bírálóival szemben.

Kovács László külügyminiszter az ügy kapcsán kijelentette: a rendszerváltás óta nem volt arra példa, hogy egy párt nemzetközi fórumon saját hazája elítélését kezdeményezte. Kovács felháborítónak nevezte, hogy Magyarországot a Fidesz kezdeményezésére egy sorba állították Kubával és Burmával. "A határozat szövegét olvasva olyan érzésem támadt, mintha a Fidesz vezetője saját volt kormányának a tetteit akarná kis késéssel most pellengérre állítani" - mondta a lapnak a külügyminiszter.