Bűzlik a kutyapiszoktól a budapesti belváros

Vágólapra másolva!
Budapest belső kerületeiben a mellékutcák nagy része bűzlik a kutyapiszoktól, ráadásul a 30 fok feletti kánikulában még rosszabb a helyzet, mint az év nagy részében. A járdatisztítást végző egyik önkormányzati cég Erzsébetvárosban hét géppel tisztítja az utakat, de ugyanazt az utcát így is csak két-három hetente tudják takarítani.
Vágólapra másolva!

A Budapest belvárosában található kisebb mellékutcákon - különösen az utóbbi hetekben, a nagy meleg miatt - sok helyen orrfacsaró bűz terjeng, elsősorban a kutyapiszok miatt. Stipich István, a VII. kerület mellékutcáit takarító Kamilla Kht. vezetője az [origo]-nak elmondta, hogy jelenleg három kutyapiszok-felszedő, járdatisztító kisgépet, két óriási porszívóhoz hasonlító, szintén járdatakarításra használt szerkezetet üzemeltetnek, emellett két, kisteherautóra rögzített, nagynyomású vízsugárral működő tisztítógép is járja Erzsébetváros utcáit. Ráadásul az önkormányzat négy újabb ürülékszedő gép beszerzését tervezi.

Csak a VII. kerületben azonban 160 ezer négyzetméternyi útfelületet kell megtisztítaniuk a gépeknek, így - annak ellenére, hogy folyamatosan, hétvégéken is -dolgoznak, ugyanazt az utcarészt csak két-három hetente tudják letakarítani. A legpiszkosabb és legbüdösebb utcákat azonban az ügyvezető szerint ennél valamivel gyakrabban tisztítják.

A VII. kerületben elméletileg 30 ezer forintra is büntethető, akinek a kutyája az utcára piszkít és a kutyagumit nem takarítja el. Eddig azonban egyszer sem vetettek ki ekkora összegű bírságot. Néhány napon belül azonban több parkban is táblák figyelmezetik majd a kutyásokat, hogy mekkora pénzbüntetésre számíthatnak.

A VIII. kerületben jelenleg két kutyapiszok-szedő géppel tiszítja a járdákat, emellett 16 közterület-felügyelő járja az utcákat és rendszeresen lecsapnak a kutyagumit a járdán felejtő kutyatulajdonosokra. A Józsefvárosban a legnagyobb bírság ezért a vétségért hatezer forint, ugyanakkor ebben a kerületben nem csak elméletben vezették be a büntetést, rendszeresen bírságolnak a felügyelők.