Tovább húzódik az őssejt-per

Vágólapra másolva!
További jogsértések megállapítását kérte az őssejtek levételéért és tárolásáért pereskedő Sejtbank Kft., ezért a bíróság elhalasztotta az őssejt-per tárgyalását. A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki: az újszülöttek köldökzsinórvérének levétele nem emberen végzett kutatás, ezért jogellenes az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalása, ami külön engedélyhez köti az őssejt levételét.
Vágólapra másolva!
Forrás: [origo]
Hidasi Gábor, a Sejbank Kft. jogi képviselője

Mégsem hozott határozatot kedden a Fővárosi Bíróság az őssejt-perben, miután a felperes Sejtbank Kft. módosította keresetét, és az erről szóló iratokat csak tegnap küldte el a bírósághoz. A kft. azzal módosította beadványát, hogy levéltitok megsértésének megállapítását is kérte a bíróságtól, miután az Egészségügyi Tudományos Tanács közzétette honlapján a kft. nekik írt levelét - kommentárokkal -, anélkül, hogy a cég engedélyét kérte volna. A bíróság a kérelem kiegészítése miatt a tárgyalást július 7-re halasztotta.

A Sejtbank Kft. és a keresetéhez csatlakozott szülők azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki: az újszülöttek köldökzsinórvérének levétele nem emberen végzett kutatás, ezért jogellenes az Egészségügyi Tudományos Tanács állásfoglalása, ami külön engedélyhez köti az őssejt levételét.

A felperesek ügyvédje szerint annak, hogy az őssejtek köldökzsinórvérből való levételét emberen végzett kutatásnak minősítették, semmi köze nincs magához a tevékenységhez, hiszen nem élő emberen végzett kutatás az amúgy is leeső köldökzsinórból származó vér levétele.

Az Egészségügyi Minisztérium osztályvezetője, Kereszty Éva korábban elmondta: gyakorlatilag nincs esélye az így nyert őssejtek felhasználhatóságának, és olyan betegség sincs, amit kizárólag ezzel a módszerrel nyert őssejtekkel lehetne gyógyítani.