Színes matricákkal parkolhatnak a mozgássérültek

Vágólapra másolva!
Megóvhatja a parkírozó mozgássérülteket a kellemetlenségektől, ha kiváltják és igazolványukra ragasztják azt a hologramos matricát, amit a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége vezet be a hétvégétől. Kétféle matrica kerül forgalomba: a saját autót használó mozgássérültek kéket, a más kocsiját használók rózsaszínűt kapnak.
Vágólapra másolva!

A mozgássérültek parkolásának nyilvántartásában új rendszert vezet be a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) vasárnaptól. Az új, országos regisztrációs rendszer lehetetlenné teszi a mozgássérültek igazolványaival való visszaéléseket, illetve hamisításukat - mondta el Horváth László sajtóreferens.

Matricát kapnak a mozgássérült autósok/itthon/20030217matricat.html

Az önkormányzatok által korábban kiállított parkolási igazolványokat számozott hologramos matricákkal látják el június 15. után. Továbbra is használhatók a díjmentes parkoláshoz a matrica nélküli igazolványok, de a matricás megoldás - utalva a parkolóőrök ellenőrzési gyakorlatára - az érintetteket megóvhatja a "kellemetlenségektől".

A korábbi gyakorlat az volt, hogy a könnyen hamisítható igazolvánnyal parkolókat automatikusan megbüntették, majd a mozgássérülteknek utólag kellett igazolni jogosultságukat. A szervezet tiltakozásának hatására februártól elfogadják a jegyzők által kiadott, közokiratnak minősülő mozgássérülti várakozási engedélyeket, és nem igénylik az utólagos igazolást. Az országban azonban valószínűleg sok ember jogosulatlanul használ ingyenes parkoláshoz mozgássérült-igazolványt.

A fővárosban működő Centrum Parkoló Kft.-vel már megállapodtak a matricás igazolványok használatáról. A MEOSZ kétféle matricát ad ki; a saját tulajdonú gépkocsit használó mozgássérültek számára egy kék, míg a más gépkocsiját használók számára egy rózsaszínűt. A hamarosan bevezetendő matrica csak ideiglenes megoldás, mert 2004 júliusától bevezetik az EU-s szabványoknak megfelelő, teljesen új parkolási igazolványokat.

A kedvezményes parkolásra jogosult mozgássérültek önkéntesen dönthetnek úgy, hogy már meglévő igazolványukat bemutatják a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél, ahol nyilvántartásba is veszik azokat, akik jelentkeznek. Az érintettek három helyen, a MEOSZ San Marco utcai székházában, valamint a Mozgássérültek Budapesti Egyesületének Hegedűs Gyula és Keveháza utcai intézményeiben igényelhetik a matricát.