Elmarasztalták a rendőrséget a kender-tüntetés miatt

Vágólapra másolva!
A BRFK elismerte: több hiba is történt a május 4-i Vörösmarty téri kender-tüntetés előkészítésekor. A hibák miatt a terv előkészítésében részt vevő és a helyszíni biztosítást végző rendőr fegyelmit kapott. A BRFK pénteki határozata szerint ugyanakkor a helyszínen már nem hibáztak a rendőrök.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Rendőr-főkapitányság vezetése részben helyt adott a Kendermag Egyesület május 4-i Vörösmarty téren tartott kender-tüntetése miatt benyújtott panaszának. A Kendermag Egyesület azért emelt panaszt, mert úgy vélték, hogy az ellentüntetők több jogsértést is elkövettek, ennek ellenére a rendőrség sem hivatalból, sem kérésükre nem tett semmit.

A BRFK pénteki határozata kimondja: a rendezvény előkészítésekor a rendőrök nem jártak el megfelelően, mert nem vették figyelembe, hogy a téren egy időben két ellentétes csoport tüntet majd. A határozat kifogásolja, hogy nem volt megfelelő a helyszín biztosítása, és kellő számú tartalék ember sem volt a közelben. A BRFK szerint a rendezvényt biztosító rendőr elmarasztalható a rossz előkészítés miatt. Kifogásolják azt is, hogy a biztosítási terv előkészítésénél nem vették figyelembe a sajtóinformációkat, amelyek a rendezvény megzavarására készülő csoportokról számoltak be.

A BRFK szerint a tervezés hibái miatt a szükségesnél kevesebb rendőr tartózkodott a helyszínen, és nem intézkedtek a megfelelő erősítésről sem. A dokumentum szerint a rendezvény biztosítását végző parancsnok is hibázott, mert nem kért idejében erősítést.

A határozat ugyanakkor kimondja, a helyszínen tartózkodó rendőrök nem hibáztak. A BRFK határozatában megállapította, hogy a helyszínen tartózkodó erők megpróbálták megakadályozni a tömegben történt kisebb bűncselekményeket és garázdálkodást, az eredményes intzékedés azonban nem volt lehetséges a biztosító rendőrök alacsony száma miatt. A dokumentum szerint ugyanakkor helyesen jártak a rendőrök, hogy intézkedéseikkel megvárták az erősítést. A BRFK szerint a rendőrök akkor is szabályosan jártak el, amikor vezetői utasítás nélkül megtagadták az intézkedést.

A határozat azt is kimondja, helyes volt, hogy csak a Kendermag tüntetését oszlatták fel, mivel a többi szervezet ellentüntetésén nem volt rendbontás. A megállapítások szerint ráadásul biztonságosan nem is lehetett volna feloszlatni a rendezvényeket, mivel ez esetben veszélybe került volna több civil is.

A hibás előkészítés miatt négy rendőr - a biztosítás helyszíni parancsnoka, a biztosítási terv elkészítője, benyújtója és jóváhagyója - fegyelmit kapott.

A Kendermag Egyesület május 4-i tüntetését rendőrségi kérésre a tervezettnél hamarabb felfüggesztették, mert az ellentüntetők megzavarták a demonstrációt. A botrányba fulladt rendezvények után több támadás is érte a rendőrséget, mert nem választották szét az egymás ellen demonstráló csoportokat, és nem avatkoztak közbe, amikor az ellentüntetők dobálni kezdték a Kendermag Egyesület színpadát. Politikusok és civil szervezetek is elítélték a rendőrség tehetetlenségét. A BRFK vezetői a tüntetés másnapján tartott sajtótájékoztatójukon azt állították, hogy helyesen jártak el.