Megtakarításra kötelezte minisztereit Medgyessy

Vágólapra másolva!
Egységesen két és fél százalékos megtakarítást írt elő Medgyessy Péter a minisztériumoknak, de erre kért több állami szervet is, mint az Országgyűlés, a Köztársasági Elnöki Hivatal, vagy a Legfelsőbb és Fővárosi Bíróság. A kormányfő azt javasolta a tárcáknak, hogy ne szerezzenek be új autókat, és halasszák el a számítógéppark bővítését. A minisztereknek tíz napon belül kell beszámolniuk, mi módon tesznek eleget a felszólításnak.
Vágólapra másolva!

Nem kommentálták a miniszterek a szerdai kormányülésen, azt, hogy Medgyessy Péter kormányfő egységesen két és fél százalékos megtakarítást írt elő a tárcáknál - írja a Népszabadság. A lap szerint egyedül a belügyminiszter, Lamperth Mónika emelte fel szavát az önkormányzatok védelmében, ám kiderült, azokra nem vonatkozik a takarékosság. További érinthetetlen területekként a jóléti kiadásokat és a munkahelyteremtés forrásait jelölte meg Medgyessy.

A miniszterelnök arra kérte minisztereit, hogy a működési kiadásokon takarékoskodjanak, például ne cseréljék le az autóikat, halasszák el a számítógéppark bővítését és minden nem nélkülözhetetlen kiadást.

Medgyessy többek között az Országgyűlést, a Köztársasági Elnöki Hivatalt, az Alkotmánybíróságot, a Legfelsőbb Bíróságot, a Legfőbb Ügyészséget, a Számvevőszéket is arra kéri, csatlakozzanak a megtakarítási programhoz. Ezeket a hivatalokat ugyan csak kérheti a megtakarításokra, ám a minisztereket kötelezte, hogy tíz napon belül számoljanak be a konkrét megtakarítási elképzelésekről - írja a Népszabadság.

A lap szerint a megtakarítás a Honvédelmi Minisztériumnál nyolc és félmilliárd forintot, az agrártárcánál több mint 8,4 milliárd forintot, az Informatikai és Hírközlési Minisztériumnál egymilliárdot, a Pénzügyminisztérium pedig 25 milliárd forintot jelent.

A belügyminiszter nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, hogy milyen mértékben érinti tárcáját a döntés. Hasonlóan válaszolt az egészségügyi minisztérium is. Az Igazságügyi Minisztériumban a teljes költségvetés 46 milliárd forint, ennek túlnyomó részét a nehéz helyzetben lévő büntetés-végrehajtásra fordítják.

A Munkaügyi Minisztériumban nem kívánták tájékoztatni a lapot arról, mennyiben érinti a őket a pénzelvonás. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium várhatóan pénteken hozza nyilvánosságra takarékossági - írja a Népszabadság.