Az önkormányzatok miatt támadták a kormányt

Vágólapra másolva!
Főként az önkormányzatok finanszírozásáról vitáztak a képviselők a parlamentben az önkormányzatokról szóló vitanapon. Az ellenzéki politikusok szerint ellehetetlenültek az önkormányzatok, a kormányoldal viszont az önkormányzatok bevételeinek növekedéséről beszélt. A Fidesz által kezdeményezett vitában ezek mellett az elmúlt ciklus önkormányzati politikáját, illetve a 2002-es választási ígéretek be nem tartását vetették egymás szemére a képviselők. A Fidesz négypárti egyeztetést kezdeményezett a kérdésben.
Vágólapra másolva!

Az önkormányzati rendszer és a közigazgatási szolgáltatások reformja nemzeti ügy, a parlamenti pártok közös felelőssége - mondta Lamperth Mónika belügyminiszter, az önkormányzatokról szóló politikai vitanap kezdetén a Parlamentben.

A szerdai parlamenti vitanapot "Kudarc, kilátástalanság, koncepciótlanság, avagy a becsapott önkormányzatok" címmel Áder János, a Fidesz frakcióvezetője és képviselőtársai kezdeményezték.

A belügyminiszter felszólalásában az önkormányzati finanszírozási reform szükségességéről beszélt. Mint mondta, még ebben a ciklusban megkezdik a reformot, amelynek alapja a községi, városi önkormányzatok autonómiájának megerősítése, ezt követi a kistérségek kialakítása, majd a regionális közigazgatás létrehozása.

Hétmilliárdos igény a közalkalmazotti béremelés fedezetére

Lamperth Mónika fontos és hasznos lépésnek nevezte a közalkalmazotti bérek felzárkóztatását, amelyet sem a kormányoldalon, sem az ellenzéki oldalon nem vontak kétségbe. Ugyanakkor elismerte, hogy a béremelés jelentős terheket ró az önkormányzatokra.

Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára szerint a költségvetésben a tavalyinál 35 százalékkal több, 2360 milliárd forint szerepel az önkormányzati fejezetben. Beszámolt róla, hogy a közalkalmazotti béremelés fedezeteként létrehozták a központi, felülről nyitott alapot, amelyet 3 milliárdra terveztek, de minden jogos igényt, bármilyen összeget jelent is, teljesíteni fognak. Jelenleg 7 milliárdos igényt nyújtottak be az önkormányzatok. Az alapból ötszáz önkormányzat jogos igényét fogják teljesíteni.

Veres János szerint megalapozatlan az az ellenzéki riadalomkeltés, amely szerint 100 milliárd forintot kell pótolni a központi költségvetésből az önkormányzatok számára. Mint mondta, az iparűzési adóval kapcsolatos szabályozás újragondolására, racionálisabb forrásszabályzásra van szükség.

Az MDF-es Gémesi György szerint a közalkalmazotti béremelést nem finanszírozta teljes mértékben a költségvetés, az önkormányzatok csak háromhavi fedezetet kaptak meg. A fideszes Gyimesi József szerint pedig 320 milliós kárt okozott a közalkalmazotti béremelés, ami miatt az önkormányzatok a helyi adók és a szolgáltatások árainak emelésére kényszerülnek.

Be nem tartott választási ígéretek és az előző kormány hibái

Ellenzéki képviselők többek között kifogásolták a posták, az iskolák és az óvodák bezárását, és számon kérték a kormányon választási ígéreteit. Kósa Lajos (Fidesz) szerint nincs esély arra, hogy ebben a ciklusban megvalósuljon az önkormányzati reform, mivel már most bele kellene tervezni az ezzel kapcsolatos költségeket a 2004-es költségvetésbe.

A szintén fideszes Domokos László a Széchenyi-terv folytatását hiányolta, melyre utóbb a szocialista Fetser János reagált. Fetser elmondta, hogy az elmúlt egy évben 2 alkalommal hirdettek eredményt a Széchenyi-tervvel kapcsolatos pályázatokban, és 12 milliárd forint van erre a célra elkülönítve.

Gémesi György (MDF) szerint az önkormányzatok súlyos válsághelyzetbe kerültek a Medgyessy-kormány hivatalba lépése óta. A politikus szerint a kormány ellehetetleníti a kisebb településeket, példaként a kistelepülési postahivatalok és vasútvonalak megszüntetését említette. Gémesi szerint az önkormányzatoknak plusz 100 milliárd forintos támogatásra lenne szükségük.

Gy. Németh Erzsébet (MSZP) az Orbán-kormány ideje alatti önkorményzati politikát hozta fel, amikor az önkormányzatokat "kivéreztették", és politikailag diszkriminálták. Példaként említette, hogy fővárosi önkormányzat az Orbán-kormány idején csak egyszer részesült címzett támogatásban, szerinte akkor is véletlenül. Ehhez képest a Medgyessy-kormány hivatalba lépése után a diszkrimináció megszűnt, a főváros 33 százalékkal több forráshoz jutott.

Wekler Ferenc (SZDSZ) cáfolta, hogy 600 postahivatal bezárását tervezné a kormányzat. Szerinte az önkormányzatok teljes körű feladat- és finanszírozási reformjára van szükség, amelyet a négy parlamenti pártnak közösen kell kialakítania. Az óvoda-, iskolabezárások egyik fő okaként a gyerekek létszámának drasztikus csökkenését jelölte meg a kistelepüléseken. Ezt Gémesi György vitatta, szerinte az óvodák és az iskolák meglétének jelentős népességmegtartó ereje van.

Négypárti egyeztetést javasolt a Fidesz

Sisák Imre (MDF) közölte, a parlamentben senki sem vitatta a közalkalmazotti bérfejlesztés szükségességét, de kifogásolta, hogy az állam nem nyújtott erre kellő fedezetet. Kérte a kormánypárti oldalt, hogy a jövő évi költségvetésben különös figyelmet fordítsanak az önkormányzatok helyzetének javítására, javasolta, hogy folytassanak négypárti egyeztetést is erről, és közölte, hogy pótköltségvetés szükséges annak érdekében, hogy még az idén orvosolhatók legyenek a problémák.

A négypárti egyeztetésről szóló javaslatot a vita végén megismételte a Fidesz-frakció.