A játszóterek nyolcvan százalékát bezárhatják

Vágólapra másolva!
A közel kétezer fővárosi játszótér összesen 10-20 százaléka rendelkezik tanúsítvánnyal arról, hogy megfelel az uniós előírásoknak. A többi játszótér üzemeltetője 2008-ig kap haladékot az átalakításokra, de ha a szakemberek veszélyes játékot találnak, azonnal intézkedniük kell. A játszóterek bevizsgáltatása és átalakítása is hatalmas költséget jelent, ezért sok játszóteret bezárás fenyeget.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO

Budapesten jelenleg 1836 játszóteret tartanak számon, ezeknek körülbelül a 10-20 százaléka bevizsgált, vagyis megfelelő az előírt szabványnak. A XVII. kerületben például egy négy évvel ezelőtti halálos baleset után az összes játékot felmérették, a veszélyeseket leszerelték. A többi játszótér tulajdonosának, üzemeltetőjének az erre kijelölt intézetektől kérnie kell a bevizsgálást. A vizsgálat költsége 10 ezer forinttól akár több százezer forintig is terjedhet, az átalakítás költségei pedig még ennél is magasabbra rúghatnak, így várhatóan sok játszóteret bezárnak inkább tulajdonosai.

Szigorú szabályok

A magyarországi rendelet szinte egy az egyben a német szabályokra épül, ezek pedig igen szigorúan írják elő a játszóterek működési feltételeit - mondta az [origo]-nak Rácz Antalné, a Kermi szakigazgatója. A rendelet még a játszótéren leszórt homok szemcséjének minőségét is előírja, a hinták alá helyezendő gumilapok vastagságát pedig milliméter pontosan tartalmazza. A magyarországi korábbi gyakorlattól eltérően például nem lehet olyan csúszdákat építeni, amiről a homokozóba érkeznek a gyerekek, mert ez balesetveszélyes. A csúszdáknál fontos szempont még, hogy a gyerekek ruhája vagy a zsebükből kilógó madzag ne akadhasson be sehová. Az sem mindegy, hogy a gyártók milyen fát használnak, és az alapanyag kezelésénél nem használhatnak semmilyen mérgező anyagot.

A jelenleg működő játszóterek közül a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által létesítettek felelnek meg minden előírásnak - mondta a Kermi szakigazgatója. Ezek a játszóterek egyenként 30 millió forintból épültek, illetve a hozzájuk tartozó játszóházak további 20 millióba kerültek. A játszóházakban szociális munkások felügyelnek a gyerekekre. A szeretetszolgálat eddig Békásmegyeren és néhány nagyobb vidéki városban épített játszótereket.

Bevizsgálás

A játszótereket kizárólag az erre feljogosított intézetek vizsgálhatják be - például a Kermi. Egy készülő játszótér tervezőjének először a terveket kell bemutatnia, majd egy telephelyen felállítani a játékokat, hogy ott a szakemberek mindent megvizsgálhassanak. A hintáknál például azt mérik, hogy egy véletlenül a hinta elé kerülő gyereket milyen nagyságú ütés érhet, és ha a szabványban meghatározottnál nagyobb ütést mérnek a szakemberek, nem adnak engedélyt. De a biztonságosságon kívül például vizsgálják a játékok anyagának ellenállását az UV sugárzással szemben is. A Kermihez az elmúlt fél évben 3-4 bevizsgálási kérelem érkezett, de a szeptemberben életbe lépő új szabályozás miatt ez a szám várhatóan megsokszorozódik. Egy gyártónak egy adott játékát elég csak egyszer bevizsgáltatnia.