Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Már a jegyvásárláskor azonosítanák a szurkolókat

Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter több intézkedést is javasol annak érdekében, hogy ne fordulhassanak elő újra a péntek esti focimeccsen történtek. A miniszter kötelezővé tenné a rendőrségi jelenlétet az ilyen típusú rendezvényeken, és olyan rendszer bevezetését javasolja, melyben már a jegy vásárlásakor azonosítaniuk kellene magukat a szurkolóknak.
Vágólapra másolva!
Cikkek és fotók az Üllői úti botrányról/sport/magyarfoci/20030602ulloi.html

Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter az [origo]-nak elmondta: a minisztérium - a belügyi tárcával együttműködve - bizottságot hoz létre a pénteki meccsen történtek miatt, amikor az Üllői úti stadionban, a Ferencváros-Debrecen mérkőzés után tömegverekedést robbantottak ki a döntetlen végeredmény és a bajnokság elvesztése miatt csalódott ferencvárosi szurkolók. A testület feladata lesz, hogy javaslatokat tegyen annak érdekében, hogy ne forduljon elő a péntek esti meccsen történtekhez hasonló eset. A bizottság elnöke Páva Zoltán (MSZP) lesz, aki már korábban kidolgozott egy törvényjavaslatot a stadionokban tapasztalható erőszak megfékezésére. Gyurcsány felkérte a bizottságot, hogy jövő hét péntekig készítse el jelentését.

A miniszter azt szeretné elérni, hogy úgy módosítsák a jelenlegi jogszabályokat, hogy a rendőrségnek kötelező feladata legyen az ilyen típusú rendezvények biztosítása, mert ezt a magáncégek biztonsági őrei nem minden esetben tudják megfelelően megoldani. Gyurcsány szerint mivel közbiztonsági ügyről van szó, ezt közpénzekből kell megoldani. Várhatóan százmilliós nagyságrendű összegre lesz szükség. Gyurcsány szerint már őszre módosulhat a rendőrségi törvény ezzel kapcsolatos végrehajtási rendelete.

Emellett a belépés feltételeit is megváltoztatná a sportminiszter ahhoz, hogy távol lehessen tartani a verekedőket. Szerinte nemcsak a stadionokban, hanem a jegyárusító helyeken is azonosító rendszert kellene működtetni. Ez várhatóan komoly többletköltséget jelent, a miniszter azonban azt még nem tudja, hogy a rendszer mennyibe kerülne, és honnan teremtenék rá elő a pénzt.

Bárándy Péter igazságügy-miniszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy támogatja a személyi azonosításra alkalmas rendszer létrehozásával kapcsolatos törekvéseket. Bárándy hozzátette: a nemzetközi tapasztalatok szerint a futball-huliganizmus megfékezésének egyik eszköze lehet például az identifikált belépőjegyek rendszere, illetve a személyazonosításra alkalmas kamerák felállítása. Mindennek személyiségi jogi hétterét, adatvédelmi garanciáit természetesen Magyarországon is meg kell teremteni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről