Játszótereket építenének a szebb öregkorért

Vágólapra másolva!
Játszóterek építése időseknek, a tömegközlekedés és a lakóhelyek akadálymentesítése, a generációk közti kapcsolatok erősítése - többek között ezek az elképzelések szerepelnek a kormány és az Idősügyi Tanács készülő Idős Cselekvési Programjában. Az idősek iránti tolerancia kialakítását már az általános iskolákban megkezdenék. A program célja, hogy megakadályozzák az idős emberek kiszorulását a társadalomból.
Vágólapra másolva!

Az Idős Cselekvési Program szociális és egészségi problémáik mellett kiemelten foglalkozik majd az idős emberek társadalmi integrációjának biztosításával és életkörnyezetük javításával - mondta az [origo]-nak Hegyesiné Orsós Éva, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium helyettes államtitkára, az Idősügyi Tanács titkára.

Az élet számtalan területén lehetnének jelen az idős emberek, ha másképp gondolkodnánk - vélekedett Hegyesiné. A program nagy része éppen azt a célt szolgálja majd, hogy az idős emberek koruk ellenére is teljes jogú tagjai lehessenek a társadalomnak. Ezért a program biztosítaná, hogy az idős emberek minél tovább maradhassanak lakókörnyezetükben. Hegyesiné elmondta: mivel az idős emberek koruk miatt már nem tudnak jól alkalmazkodni egy új környezethez, nem az a cél, hogy minél több szociális otthon épüljön, hanem a lakásokat korszerűsíteni, a lakóterületeket és a tömegközlekedési eszközöket pedig akadálymentesíteni kell.

A program kiszélesítené a jelzőrendszeres házi gondozást is. Az Orbán-kormány alatt indult rendszer lényege, hogy az otthon élő idős emberek egy távbeszélő-berendezéssel ellátott láncot vagy órát hordanak, melynek segítségével jelezni tudják egy központnak, ha valamilyen problémájuk van, a központból pedig szakembert küldenek a probléma megoldására. A rendszer már működik, igaz, egyelőre csak modellprogramok valósultak meg, így mindössze néhány százan vesznek benne részt.

Az idősek lakókörnyezetének és életterének javítását szolgálná a kifejezetten idős embereknek épített játszóterek is. Jelenleg ugyanis egy olyan játszótér sincs az országban, amely az idősek igényeit elégítené ki. Hegyesiné elmondta: az akadálymentesített játszótereken parkok, sétautak, sakkasztalok, kugli, nyújtók, tornaszerek és sok más olyan eszköz várná az idős embereket, amelyek biztosítják számukra a szükséges testmozgást.

Látványos kormányígéretek, kevés eredménnyel/itthon/20030424latvanyos.html"Mozogj egér nélkül is!": tízéves program az egészségért/itthon/20030218nyugdijas.html

A tervek szerint a generációk közti kapcsolatokat is erősítenék. Már az általános iskolákban megkezdődne az idősekkel való foglalkozás. Hegyesiné a program készítőinek elképzelései között említette, hogy kisiskolásokkal dolgozatokat íratnának arról, hogy képzelik életüket 60-70 évesen. Az öregkorról szóló oktatási programokat szerveznének több egyetemen is. Műszaki és kertészeti egyetemisták számára például kiírnának pályázatokat olyan lakóparkok építésére, melyek megfelelnek az idős emberek elvárásainak - mondta Hegyesi. A testnevelési egyetemen idősekkel foglalkozó tanárokat is képeznének, és indítanának nyugdíjasoknak szóló testnevelési programokat. De indítanának idősekről szóló előadásokat orvostanhallgatóknak is.

Az Idős Cselekvési Program emellett foglalkozna az idősek jobb szociális körülményeinek megteremtésével, a 13. havi nyugdíj bevezetésével, az özvegyeknek és az egyedülállóknak járó nyugdíj-kiegészítés bevezetésével. Kidolgoznának olyan foglakoztatási módokat - táv- és részmunkaidős foglalkoztatás -, amelyek biztosítanák, hogy az idős emberek a nyugdíj után is aktívak maradhassanak.

A program felvenné a küzdelmet az időseket érintő előítéletekkel is. Hegyesiné elmondta, hogy több olyan kampány elindítását tervezik, amelyek ezen előítéletek oldását szolgálják majd. Folyamatosan ellenőriznék például, hogy milyen kép jelenik meg az idős emberekről a médiában.

Hegyesiné szerint külföldön a hasonló programok jól működnek. Itthon viszont egyre súlyosabb a helyzet, mivel jelentősen nő az idős generációk aránya a társadalomban. A lakosság 24 százaléka tartozik a 60 évnél idősebb korosztályba. Ráadásul egyre nő a 70 év felettiek aránya. A program célja, hogy megakadályozza a lakosság ezen jelentős részének kiszorulását a társadalomból. Ezért az Idősügyi Tanács szeretné elérni, hogy törvény is szülessen a programról, és a kormány biztosítson önálló forrásokat végrehajtásához. A program a tervek szerint még idén elkészül.

Sáling Gergő