Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Fidesz: centralizáltabb lesz az új szövetség

Vágólapra másolva!
A Fidesz a szombati kongresszuson új alapító oklevelet vagy egy elvi nyilatkozatot fogad el, amelyben meghatározzák a szövetség számára legfontosabb értékeket. Az ezt követő fél évben pedig új programot alkotnak. Pokorni Zoltán alelnökjelölt elismerte, hogy az új szövetség a korábbinál centralizáltabb lesz a döntéshozási mechanizmust illetően.
Vágólapra másolva!

"A Fidesz 15 éves történetének legfontosabb kongresszusa lesz a szombati" - közölte Pokorni Zoltán alelnökjelölt a párt csütörtöki sajtótájékoztatóján. Pokorni úgy vélte, legalább fél év szükséges a néppárttá való átalakuláshoz. A decemberre tervezett újabb kongresszus hivatott eldönteni, mennyire sikerült a kitűzött célokat megvalósítani.

"Újra meg kell fogalmazni a célokat" - közölte az alelnökjelölt, hozzátéve: még vita van arról a párton belül, hogy egy új alapító oklevélben vagy egy elvi nyilatkozatban rögzítsék-e a szövetség számára legfontosabb értékeket. A kongresszust követő fél évben új programot is alkotnak.

Pokorni úgy fogalmazott: az új néppárt életszerűbb lesz, mert míg eddig a Fidesz kabinetrendszere az államigazgatást képezte le, addig az új tagozatok az egyes társadalmi csoportok problémáival foglalkoznak.

Schmitt Pál, a Fidesz másik alelnökjelöltje az elmúlt hónapban tett vidéki látogatásainak tapasztalatairól beszélt. Schmitt tíz nagyvárosban, köztük Miskolcon, Győrben, Szombathelyen, Kaposváron, Egerben, Nyíregyházán járt. Elmondta: nagy az érdeklődés az új szövetség iránt, többen jelezték belépési szándékukat is. Az alelnökjelölt ismertette azokat az ismert neveket, akiket korábban már felvett a pártba a választmány. Hozzátette: a kongresszuson újabb tagfelvételekre kerül sor. Áder János ügyvezető elnök, frakcióvezető megjegyezte: láthatóan jótékony hatása van annak, hogy a szocialisták támadják Schmitt Pált.

Kérdésre válaszolva Pokorni elmondta: egyelőre még nem alakult ki a munkamegosztás a két alelnökjelölt között. Példaképpen megjegyezte ugyanakkor, hogy továbbra is szívesen foglalkozna az MDF-fel való kapcsolattartással.

Arra a felvetésre, miszerint az új szövetség a korábbinál centralizáltabb lesz, és az új alapszabály elfogadásával megnő az elnök, azaz Orbán Viktor befolyása, Pokorni közölte: ez így természetes. "Egy nagy pártnál különösen fontos, hogy időben megszülessenek a döntések. Eközben ugyanakkor egy színes szövetségnek kell lennie" - közölte.

Áder János újságírói kérdésre tagadta azokat a sajtóhíreket, miszerint nézeteltérése lenne Orbán Viktorral a párt átalakítását illetően. Bár elismerte, hogy nem minden kérdésben azonosak az álláspontok, mint mondta: "egy ilyen léptékű átalakításról vitákon keresztül alakul ki a végső álláspont". Hozzátette, hogy a témával foglalkozó egyik napilaptól, a Népszavától sajtóhelyreigazítást kér.

Korábban sajtóhírekben felmerült, hogy egyes megyei vezetők esetleg ellen-alelnökjelöltet állítanak. Ezzel kapcsolatban Áder közölte: az alapszabály értelmében lehet más alelnökjelölt is, ám eddig nem merült fel javaslat más személy jelölésére.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről