A Kendermag beperli a rendőrséget

Vágólapra másolva!
A drogfogyasztás szabályozásának enyhítéséért tüntető Kendermag Egyesület jogásza pénteken bejelentette, hogy polgári pert indít a rendőrség ellen, mert olyan kijelentéseket tettek a szervezetre, amely sérti a tagok jó hírnevét. Ugyanakkor panaszt nyújtottak be a BRFK-n, mert nem biztosították a rendőrök megfelelően a vasárnapi tüntetést. A tüntetés biztosításáról készült rendőrségi jelentést hétfőn hozza nyilvánoságra az ORFK.
Vágólapra másolva!

A Kendermag Egyesület szerint felelősség terheli a rendőrséget a vasárnapi, Vörösmarty téri demonstráción történt atrocitások miatt. Fazekas Tamás, az egyesület jogásza szerint a marihuána-fogyasztás büntethetősége ellen szervezett tüntetésen jelenlévő rendőrök elmulasztották megtenni a megfelelő lépéseket. Az Egyesület szerint ezért fulladhatott botrányba a demonstráció. A rendőrség elleni panasz egyik fontos alapja, hogy a hatóság ígérete ellenére nem biztosította tér két oldalán egymás ellen tüntető csoport szétválasztását.

Egymásra mutogatnak a tüntetők és a rendőrök/itthon/20030505mindket.htmlBotrányba fulladt a kendertüntetés/itthon/20030504kendertuntetes.html

A jogász pénteken Budapesten, a Vörösmarty téren tartott sajtótájékoztatón jelezte: az egyesület polgári peres eljárást is indít a rendőrség ellen a tüntetéssel kapcsolatban sajtóban megjelent egyes rendőri nyilatkozatok miatt. Több rendőr azt nyilatkozta, hogy a vasárnapi rendezvény a tüntetők miatt fulladt botrányba, és a szervezőknek kellett volna megakadályozniuk az ellenük vonuló tömeg rendbontásait is. Ugyanakkor minden esetben általában a két oldal szervezőit hibáztatták, holott a feloszlatást javasló rendőr is elismerte a helyszínen, hogy az ellentüntetők okoztak rendbontást a téren.

Salgó László vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány pénteken megküldte Lamperth Mónika belügyminiszternek a vasárnapi fővárosi kendermag-demonstráció biztosításával kapcsolatban készített jelentést. A jelentést a BRFK vezetőinek azért kellett elkészíteniük, mert a rendőröket számos támadás érte a vasárnapi tüntetés miatt. A belügyminiszter kérésére kedden rendelték el annak tisztázását, terheli-e felelősség a rendőrséget a Vörösmarty téren vasárnap megtartott tömegrendezvények biztosítása miatt. A téren a Kendermag Egyesület tüntetése ellen demonstrálók egy csoportja tárgyakat kezdett dobálni a színpadra, és dulakodásokat provokált. A rendőrség kezéből kicsúszott az irányítás, ezért fel kellett oszlatniuk a demonstrációkat.

Garamvölgyi László ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs igazgatóságának vezetője pénteken elmondta: a jelentést - amelynek tartalmáról egyelőre nem nyilatkozhatnak - Lamperth Mónika a hét végén áttanulmányozza és hétfőn reggel konzultál erről Salgó Lászlóval. A kialakított közös álláspontot ezt követően nyilvánosságra hozzák. Amennyiben a jelentés indokolja, Salgó vizsgálatot indít a tüntetés biztosításával megbízott rendőrökkel szemben.

A most elkészült jelentés tehát hangsúlyozottan nem vizsgálati jelentés, hanem egy tájékoztató anyag, amelyben elöljárójával ismerteti a történteket az országos rendőrfőkapitány - jelentette ki Garamvölgyi László.