Újabb Fidesz-kritika Boross Pétertől

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzet című újsághoz intézett és az MDF elleni támadásokat kifogásoló levele után most saját pártjához írt nyílt levelet a volt miniszterelnök. Célja, hogy kitartásra bírja az önálló MDF híveit a jobboldal egységesítésére törekvő Fidesszel szemben.
Vágólapra másolva!
Boross Péter

Az általa is remélt jobboldali választási siker feltételének tartja Boross Péter volt miniszterelnök, az MDF egyik vezéralakja, hogy pártja tartson ki önállósága mellett és álljon ellen a Fidesz minden beolvasztási törekvésének.

A levél az MDF bátorításán túl a Fidesz erős kritikájáról szól. Boross Péter tényként kezeli, hogy a Fidesz felügyeli a Magyar Nemzet című konzervatív napilapot, és félreérthetetlenül utal arra, hogy ugyenez a helyzet a Borókai Gábor volt kormányszóvivő vezetésével tavaly elindított HírTv esetében is.

A volt miniszterelnök szerint a tavalyi választási vereség egyik oka az volt, hogy a Fidesz egyformán barátságtalan tud lenni ellenfeleivel és szövetségeseivel. Ismét kifogásolta, hogy a Magyar Nemzet jobban támadta az MDF-et, mint a rivális baloldali pártokat. Azt is felhánytorgatta, hogy a kampányban haknibrigádok járták az országot, amelyek a Fidesz népszerűsítése mellett az MDF és az Európai Unió ellen hangolták a közönséget. Kinek használ ez? - kérdezi Boross Péter, aki szerint a szövetséges hitelének rombolásával nem lehet választásokat nyerni.

Boross Péter levelehttp://www.mdf.hu/belso.php?mid=hirreszlet&hid=929Az MDF oldalán

A Fidesszel szembeni kritika olvasható ki abból, hogy öngólnak nevezi az ügynökügyet - Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjának számonkérését -, amelynek befejezetlenségét riasztó erkölcsi mélypontnak tartja. Hasonlóan elítéli az Amerika-ellenes szólamokat - kivéve a katonák kiküldésének ügyét.

Boross Péter úgy látja, hogy nehéz hónapok várnak az MDF-re. Sokan, köztük ő is választhatták volna a könnyebik utat, "az erősebb politikai erő karjaiban és az ezzel járó népszerűség langymelegében". Azokat, akik átültek a Fideszbe, úgy minősíti, hogy számukra a siker beosztásokban, mandátumokban mérhető. Szerinte azonban az MDF-nek vállalni kell az egységbontás "buta vádját". A volt miniszterelnök meggyőződése, hogy sokan naívan egy olyan egységre gondolnak, "amelyből aligha lesz parlamenti többség".

A levél szövege, tartalma Dávid Ibolya pártelnök politikájának támogatása. Ez azonban nyíltan is szerepel, amikor Boross Péter arról ír, hogy "a párt Elnök asszonyát" erőteljesebben kell támogatni egy önmagára adó, komoly MDF-nek. Emellett szorgalmazza, hogy a viták maradjanak házon belül és lépjenek fel azokkal szemben, akik erre képtelenek.

A levél végén kiderül, hogy annak tartalmát Boross Péter senkivel nem egyeztette, magánvéleményének tartja.

A Fidesz sajtóosztályán megkeresésünkre azt válaszolták, hogy nem kívánnak reagálni a levélre.