Települések versenyeznek a kormányülésért

Vágólapra másolva!
Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára kihelyezett kormányülést tartanak, de arról még nem született döntés, hol legyen az októberi esemény. A kormányülés lehetséges helyszíneként két település küzd egymással, Kehidakustány, ahol évtizedekig élt és Söjtör, ahol született Deák Ferenc - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Kehidakustány polgármestere, Lázár István levélben kérte a Miniszterelnöki Hivatalt, hogy a 2003. október 17-re, Deák Ferenc születésének 200. évfordulójára tervezett kihelyezett kormányülést náluk, a zalai Kehidakustányban tartsák, ne pedig Deák söjtöri szülőházában. A polgármester szerint a szülőházban Deák Ferenc életének csupán első pár napját töltötte el, viszont több évtizedig élt kehidai kúriájában - írja a Népszabadság.

Tamás Kálmánné, Söjtör polgármestere szerint sértő a kehidakustányi kezdeményezés. A söjtöri vezető emlékeztetett, egy hónapja a miniszterelnök jelentette be, hogy a kabinet Deák szülőházában tartja meg a kihelyezett ülését. A kehidakustányi kérelemről még nem döntöttek.

A két Deák-kúria régóta tervezett felújítása még egyik településen sem kezdődött meg. Söjtörön egyelőre a kulturális tárca által biztosított 57 millió forint van meg a rekonstrukcióhoz, de ez az összeg nem elegendő a munkákra. További 15 millióra van szükség, hogy a felújítás előkészítése során megtalált barokk freskókat restaurálják és az épületnek is a vártnál rosszabb állapotban volt. Az önkormányzat a megyei területfejlesztési tanácstól, valamint a kulturális tárcától vár segítséget.

Kehidakustányban késnek a kivitelezési munkák. A rekonstrukció elvégzésére hat éve hozták létre a Deák Kúria Közalapítványt, amely az Orbán-kormánytól 60 millió, a Medgyessy-kabinettől pedig 40 millió forintot szerzett nagy nehezen a munkálatokra. Nógrádi László fideszes országgyűlési képviselő, az alapítvány jelenlegi kuratóriumi elnöke szerint a napokban elkezdődött a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás, így néhány héten belül megkezdődhet a kúria tényleges felújítása.

Lázár István polgármester ugyanakkor aggódik, szerinte ugyanis leghamarabb június végén kezdődhet meg a kivitelezés, és így veszélybe kerülhet a kúria októberi átadása. A polgármester - aki néhány hónappal ezelőtt Orbán Viktor volt miniszterelnököt kérte fel a kehidakustányi termálfürdő átadására - azt szeretné, hogy - a kihelyezett kormányüléstől függetlenül - ősszel Medgyessy Péter avatná fel a haza bölcsének egykori lakhelyét - írja a Népszabadság.