Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Nehéz helyzetben a szociális otthonok fele

Vágólapra másolva!
Az elmúlt években egyre több szociális otthon kapott csak ideiglenes működési engedélyt. Az intézményeknek ugyanis nincs rá pénzük, hogy olyan körülményeket teremtsenek, amelyek megfelelnek a folyamatosan szigorodó ellátási szabályoknak. Az állami támogatás pedig csak a fenntartási költségek alig felét fedezi - írja a Magyar Hírlap.
Vágólapra másolva!

Csak a szociális otthonok felének van végleges működési engedélye, az intézmények nagy része ugyanis sem az egyre szigorodó tárgyi, sem a személyi feltételeknek nem tud megfelelni, derül ki a Központi Statisztikai Hivatal most készült felméréséből. Van olyan országrész, ahol még ennél is rosszabb a helyzet: Győr-Moson-Sopron megyében a szociális otthonok 70, míg Vas megyében 90 százalékának csak ideiglenes működési engedélye van. A legrosszabb helyzetben a pszichiátriai otthonok vannak. A szakemberek hiánya miatt ugyanis kétharmaduknak nincs végleges engedélye.

Az önkormányzati támogatások mindössze a fenntartási költségek 60 százalékát fedezik, 25 százalék a fenntartási díjakból származik, a fennmaradó összeget azonban az üzemeltetőknek kell előteremteni. A nehezen megszerezhető fenntartási költségek mellett beruházásokra és fejlesztésekre már nem is jut forrás - áll a KSH jelentésében. A szociális tárca legutóbb 1997-ben végzett hasonló felmérést. Akkor még az otthonok 60-70 százalékának volt végleges működési engedélye. A működési feltételek azonban sokat szigorodtak azóta, ezért került nehéz helyzetbe sok intézmény.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről