Választások: Kisbudmér képtelen dönteni

Vágólapra másolva!
Vasárnap az ország több településén polgármester választásokat tartottak. A legnagyobb érintett közülük Csurgó volt, ahol a függetlenként induló, de a parlamenti ellenzék által támogatott jelölt győzött. Különleges helyzet alakult ki Kisbudméren: ahogy októberben, úgy most is ugyanannyi szavazatot kapott a két jelölt. Zsámbékon két szavazattal győzött a jobboldali jelölt a szocialistával szemben. A 137 lakosú Bokor polgármestere Dömsödi Gábor televíziós műsorvezető lett.
Vágólapra másolva!

Az ország több mint 20 településén tartottak időközi polgármester választást vasárnap. A választásokra három ok miatt lehetett szükség: Voltak települések, ahol az októberi választásokkor két jelölt ugyanannyi szavazattal lett első, így meg kellett ismételni a voksolást. Máshol 2002 októberében egyetlen jelölt sem volt, ezért ott most tartottak először polgármester-választást ebben a ciklusban. Több településen lemondott az októberben megválasztott jelölt, ezeken a helyeken is új választást kellett tartani. Ahol nem lemondás miatt szavaztak vasárnap, ott az 1998-ban megválasztott polgármesterek maradtak hivatalban a mai napig.

Mindegyik településen független jelöltek győztek, két településen a parlamenti ellenzék támogatásával.

Az érintett települések közül a legnagyobb a Somogy megyei Csurgó. Itt októberben a várost a rendszerváltás óta irányító Szászfalvi László nyert, aki lemondott a polgármesterségről. Szászfalvi az MDF országgyűlési képviselője is. Az MDF-es politikus azért mondott le, mert a szocialista többségű képviselőtestület nem volt hajlandó megválasztani alpolgármesternek Bihariné Asbóth Emőkét, akit ő javasolt helyettesének. A vasárnapi voksoláson Bihariné lett a befutó, így bár alpolgármester nem lehetett, a polgármesteri széket megszerezte független és szocialista riválisaival szemben. Bihariné Asbóth Emőke függetlenként indult, de őt támogatták a parlament ellenzéki pártjai.

Somogyban még három településen tartottak választást. Az amerikai katonai bázisról ismertté vált Taszáron az októberben megválasztott polgármester összeférhetetlenség miatt lemondott. Helyére a független Pataki Sándort választották meg. Gálosfalván és Nemeskisfaludon tavaly szavazategyenlőség volt. Most mindkét helyen sikerült dönteni. Gálosfalván Tóth József, Nemeskisfaludon pedig Vida Ferenc lett a befutó.

Baranya megyében három helyen választottak. A legérdekesebb eredmény Kisbudméren született. Itt ugyanúgy, mint 2002 októberében, ismét egyenlő számú szavazatot kapott a két jelölt. Novacsek János jelenlegi polgármester és kihívója, Kunné Dobos Mária Katalin egyaránt 42-42 szavazatot kaptak. A faluban 86-an éltek választójogukkal, de két szavazat érvénytelen volt. A választást itt fél év múlva meg kell ismételni. A megyében Kisdéren Ács Imre, Töttösön pedig Bayer József győzött.

Győr-Moson-Sopron megyében két olyan faluban volt választás, ahol októberben egyetlen jelölt sem akadt. Tápon ezúttal ketten is indultak, és Godó Ferenc győzött. Fertőhomokon az eddigi polgármester, Horváth Attila mégis vállalta a jelöltséget, és egyedüli indulóként negyedszerre is a település első emberévé választották.

A Heves megyei Tófalun októberben egyenlő szavazatot kapott két jelölt. Közülük most Kerek Józsefnek sikerült előnyt szereznie, így 1997-es és 98-as sikerei után ismét megnyerte a választást.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében Nagyréven a múltkor szavazategyenlőség volt, most viszont Burka Istvánnak sikerült győznie. Tiszaszőlősön lemondott a polgármester, helyére Kerekes Andrást választották meg.

Nógrád megyében Bokor községben egy országosan ismert ember lett a polgármester: Dömsödi Gábor televíziós műsorvezető irányítja majd a 137 lakosú falut.

Pest megyében Zsámbékon ismét nagyon szoros eredmény született. Októberben egyenlő szavazatot kapott Horváth Gellértné és Keserű János. A győztes most Horváth Gellértné lett, akit a Szövetség Zsámbékért civil szervezet jelölt, de őt támogatta a Fidesz is. Most mindössze két szavazattal kapott többet, mint Keserű János, az MSZP jelöltje. Horváthné 679, míg riválisa 677 szavazatot kapott. A két további független induló lemaradt, pedig egyikük Zsámbék eddigi polgármestere, Fodor Miklós volt.

Vas megyében voksoltak a legtöbb, összesen hat településen vasárnap. Szavazategyenlőség miatt kellett ismételni Magyarszecsődön, ahol harmadszorra is megválasztották Varga Józsefet. Ugyanezért volt új választás Iklanberényben, itt Mészárosné Nagy Mária győzött, meglepően nagy arányban: a 32 szavazó közül 20 rá adta a voksát. Egyenlőség miatt ismételtek Vámoscsaládon, ahol az eddigi polgármester Németh Imre megőrizheti posztját. A megye további három településén nem volt jelölt októberben. Góron Svendor Károly győzött, aki 1990 óta vezeti a falut. Kőszegszerdahelyen Bíró András, Sorkifaludon pedig Madarász Hajnalka győzött.

Veszprém megyében Kispiriten októberben Németh Jenő még holtversenyben lett első, most azonban 66 szavazatból 40-et szerezve fölényesen győzött. Vanyolán Varga Miklós léphet a novemberben lemondott polgármester helyébe.