Varga nem engedi használni a Vén Európát Szlovákiában

Vágólapra másolva!
Varga Mihály szövegíró és Varga Miklós zeneszerző nem engedi a Vén Európa című dal szlovákiai előadását, mert azt a szlovák kormány beleegyezésük nélkül hangszerelte és a szövegét lényegesen megváltoztatta - közölte a szerzőpár a Népszabadságban.
Vágólapra másolva!

A szlovák kormányzat a Vén Európát tette meg kampánydalnak az európai uniós népszavazás rendezvényeire. Vargáék szerint az illetékesek megfeledkeztek a szerzői jogokról, és ezért addig nem egyeznek bele a dal szlovákiai előadásába, amíg a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően nem rendezik az ügyet.

A szlovák szöveg szerzője, Peter Ulicny szerint az eredeti dalra patetikus hangvétele miatt ma kevesen figyelnének fel. Ulnicy szerint ezért kellett a szlovákiai fiatalok életritmusához és a kampány céljaihoz igazítani a szöveget.

A dalt az egyik szlovák kereskedelmi rádió ajánlására kezdték használni, mondta a szlovák integrációs kérdésekért és kampányt felügyelő miniszter, Csáky Pál. A szerzői jogok kérdését Gabo Dusik producer felelőssége, tette hozzá a miniszter. Dusik azonban a Népszabadságnak azt mondta, ő úgy tudja, hogy a jogok ügyében a kampányt szervező Monarch ügynökség intézkedik. A Monarch közölte, hogy az ő feladatuk az volt, hogy a már rögzített felvétellel nyissák meg a rendezvényeket.

A dal egyébként indulatos vitát váltott ki a szlovák parlamentben: az ellenzéki Demokratikus Szlovákiáért Néppárt egyik képviselője azt kifogásolta, hogy pályázat nélkül választották ki a slágert. Más képviselők szerint pedig a dal szlovák változata letűnt idők mozgalmi dalaira hasonlít.